Trampovi advokati: Senat nema ovlašćenja da mu sudi

donald, tramp, majkl, pens

U podnesku podnetom nedelju dana pre nego što treba da počne njegovo suđenje, Trampov tim za odbranu tvrdi i da Senat nema nadležnost da ga spreči da ubuduće obavlja javnu funkciju, javlja Rojters.

Senat dobio obrazloženje zahteva za opoziv

Predstavnici odbora za opoziv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa, uputili su danas Senatu memorandum u kojem se, na do sada najjasniji način, obrazlaže njihov zahtev o opozivu i navodi da je Tramp vinovnik prekršaja zbog kojeg mora biti opozvan i sprečen da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima.

Predsedavajući ovog odbora, demokrata iz Merilenda Džejmi Riskin, objasnio je da je Tramp lično odgovoran za nemire i napad na zdanje Kongresa 6. januara, jer je podstakao napade onda kada je shvatio da su propali pokušaji da preokrene izborne rezultate, prenosi NBC.

“Odgovornost predsednika Trampa je neupitna, jer je zloupotrebio svoj položaj da bi narušio naš demokratski poredak. On je ugrozio život svih kongresmena, doveo u opasnost miran transfer vlasti i podrio našu nacionalnu bezbednost”, stoji između ostalog u dokumentu na 80 stranica koji je predat Senatu.

U memorandumu se odbacuje argumentacija pravnog tima bivšeg predsednika da Senat nema nadležnosti da sudi, jer je Tramp sada bivši zvaničnik.

“Taj argument je pogrešan, ali i opasan, jer bi da nas ostavi bez odbrane od predsednikove izdaje. Ništa u našem Ustavu ne navodi na zaključak da se mogu opozvati samo zvaničnici koji su na dužnosti”, navodi se u memorandumu odbora za Trampov opoziv Predstavničkog doma.

Tramp se optužuje da je pozvao na protest u Vašingtonu, da je izazvao pomamu kod nasilnika i da je “napunjenu pušku” usmerio na zdanje američkog Kongresa.

Izvor