Statusna konferencija u procesu Tačiju i vođama OVK 11.februara

Statusna konferencija biće održana pred sudijom za prethodni postupak.

Optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji, a njihove će stavove i interese zastupaće njihovi branioci.

haski, tribunal1

U odluci sudije, koja je danas objavljena, navodi se da će na predstojećoj konferenciji biti reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Odbrana i tužilaštvo su pozvani da sva pitanja o kojima žele da govore prethodno dostave sudiji u pisanoj formi – tužilaštvo do 8. februara, a odbrana do 10. februara.

U ovom procesu pored Tačija optuženi su i Redžep Seljimi, Kadri Veselji i Jakup Krasnići.

Prošle sedmice sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi je za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor