Stanković: Vlada zaslužuje više nego prelaznu ocenu

Stanković smatra da se Srbija ”vanredno dobro” snašla u borbi sa korona krizom imajući u vidu, kaže, okolnosti i ozbiljnost epidemije i to da naši resursi nisu beskonačni, kao i da je zahvaljujući agilnom radu Ministarstva zdravlja i celog zdravstvenog sektora sprečeno da kovid kriza u našoj zemlji dobije razmere koje ima u regionu i Evropi.

dejan vuk stankovic

”Vrlo ambiciozno i uspešno smo krenuli sa vakcinacijom i trenutno smo lider u Evropi, što je posledica zalaganja naših zdravstvenih radnika i mudre spoljne politike koja pitanje nabavke vakcine nije stavila u ideološke ili geopolitičke okvire. Veliki je uspeh i premijerke Brnabić i predsednika (Aleksandra) Vučića što prednjačimo u imunizaciji stanovništva u odnosu na mnogo razvijene zemlje”, kaže Stanković za Tanjug.

Blagovremen mere

Ističe da je mnogo agilnosti pokazano i u saniranju ekonomskih efekata krize izazvane epidemijom i ukazuje da je država učinila sve što može na finansijskom planu, te ne očekuje da će biti masovnih otpuštanja iz određenih sektora privrede, iako su ozbiljno pogođeni virusom.

”Mere su donete na vreme, ali treba sačekati njihove efekte. Novca nema beskonačno, ali u ovom trenutku može se reći da je sistem stabilan i sa ekonomskog stanovišta i da pokazuje znake napretka”, navodi Stanković.

On primećuje da u prvih 100 dana nove vlade nije bilo prostora za velike korake u evropskim integracijama, a još manje po pitanju pregovora o KiM ističući da je Srbija i dalje spremna da razgovara, ali dobija ultimatum o priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

”To je jedan zdrav kontinuitet, ali biće potrebno mnogo strpljenja i energije da se sačuva minimum nacionalnih interesa, jer će pritisci rasti kako se situacija bude usložnjavala i vreme proticalo”, smatra Stanković.

Kao jedan od političkih izazova za vladu vidi i ”zađevice” na unutrašnoj političkoj sceni, pre svega, oko izbornih uslova.

”Pretpostavljam da će to biti jedan od političkih izazova, ali ne ozbiljan i toliko delikatan kao izazov sa korona krizom i njenim socijalno-ekonomskim posledicama”, navodi Stanković.

Odlučna borba protiv kriminala

Ukazuje da je u prvih 100 dana započela odlučna borba protiv kriminala i korupcije i da su svakodnevna hapšenja osumnjičenih za teška krivična dela.

”Veliki izazov je dalja reforma sistema u pravcu izgradnje vladavine prava, borbe protv korupcije i kriminala, biće teško privlačiti investitore u vreme korona krize, potrebna je doza samopouzdanja u ovom vremenu teške krize, ali za sada ne stojimo loše i mislim da ova vlada zaslužuje više nego prelaznu ocenu”, navodi Stanković.

Poslednja opomena pred rotacije ili zamene

Najave predsednika Vučića da će na sednici vlade izneti nezadovoljstvo neozbiljnošću i nedovoljnim radom pojedinih članova vlade i direktora javnih preduzeća, Stanković vidi kao ”poslednju javnu opomenu” onima koji su grešili posle koje bi, kaže, mogla da usledi rotacija ili zamena pojedinih ministara.

”Kritika predsednika Vučića je na mestu, ona je politički, moralno i sa stanovišta upravljanja tim sektorima opravdana. Imajući u vidu delikatnost pozicije u kojoj se nalazimo kao društvo, moguće je da to poslednja javna opomena, a da posle toga dođe do direktnog pozivanja na odgovornost u parlamentu i do rotacije nekih ministara”, ocenjuje Stanković.

Opravdanom smatra primedbu na nedovoljno efikasno trošenje budžetskih sredstava određenih ministarstava i nepotpunog trošenja budžetskih sredstava u pojedinim javnim preduzećima što je, kaže, moglo da se izbegne jer je zavisilo isključivo od načina rukovođenja.

Stanković primećuje da slabost opozicije određeni ministri shvataju kao mogućnost da rade šta hoće jer, kako kaže, nema kritike koja bi došla sa suprotnog pola političkog spektra.

”Kad nema kritike, iščezava osećaj odgovornosti, niste dovoljno vredni i posvećeni i pravite greške, kao što je neizvršenje budžeta bilo ministarstva ili javnih preduzeća. Taj novac je mogao da se uloži u ekonomske aktivnosti ili da se podele plate i stimulišu zaposleni u ovim teškim vremenima. Sve je bolje nego da se taj novac vraća u budžet”, zaključuje Stanković.

Izvor