Sirijski zvaničnik: Izrael raketirao Siriju

Neimenovani zvaničnik je rekao da su napadi podstakli sirijsku protivvazdušnu odbranu, kao i da su izraelski napadi došli preko Golanske visoravni, ali nije identifikovao metu, prenosi AP.

idlib, sirija, bombardovanje, rat

Stanovnici glavnog grada Damaska prijavili su da su čuli zvuk eksplozija. Državni mediji preneli su da su zvuci eksplozije u Damasku zvuci sirijske protivvazdušne odbrane koja je odgovorila na dolazeće rakete na jugu.

Ni državni mediji nisu identifikovali ciljeve napada, a AP prenosi da je Sirijska opservatorija za ljudska prava čije je sedište u Londonu saopštila da su napadi bili usmereni na položaje sirijskih snaga i savezničkih iranskih milicija u ruralnoj provinciji Kunejtra na jugu Sirije.

Izrael retko komentariše takve izveštaje, ali je tokom godina pokrenuo stotine udara, a ciljevi su uglavnom pozicije libanskog Hezbolaha i proiranskih snaga koje se bore na strani zvaničnog Damaska.

Izraelski rat u senci protiv Irana i njegovih saveznika eskalirao je poslednjih meseci, sajber napadima i razmenom vatre sa militantima u Siriji i Libanu, navodi AP.

Prema agenciji, Izraelci su zabrinuti da će američki predsednik Džo Bajden usvojiti pomirljiviji pristup prema Iranu. Bajden je rekao da se nada da će vratiti SAD iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa svetskim silama, čemu se Izrael odlučno protivio.

Izvor