Rojters: Dok drugi čekaju vakcinu, Srbi mogu da biraju

Rojters navodi da u okviru masovnog državnog programa vakcinacije, građani Srbije mogu trenutno da biraju između vakcina kompanije Fajzer-Biontek, kineskog Sinofarma ili ruskog Sputnjika, navodi britanska novinska agencija u tekstu iz Beograda.

vakcinacija, sajam, 11

Građani Srbije, takođe, mogu da se odluče da prime ono što je dostupno određenog dana u nadi da će se brže vakcinisati.

Agencija ističe da je preko ugovora sa proizvođačima i vladama, Beograd do sada obezbedio milion doza vakcine iz Kine i desetine hiljada doza vakcina drugih proizvođača, zbog čega ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, odmah iza Velike Britanije.

Penzioner Siniša Ilić, koji je čekao red ispred hale 11 Beogradskog sajma, rekao je za Rojters da se odlučio za Fajzer-Biontek, koja je odobrena u Evropskoj uniji, za koju se nada da će mu dozvoliti da otputuje tamo.

“Želeo sam Fajzer… jer mi je dete u Nemačkoj… da bih mogao bezbedno da putujem”, rekao je on.

Građani ispred hale tri, čekali su na red za Sinofarmovu vakcinu.

“Moj dugogodišnji prijatelj, lekar, rekao mi je da se vakcinišem kineskom vakcnom. Dobra je”, rekao je za Rojters Miladin Ðurović.

Britanska novinska agencija navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas zatražio od kineskog predsednika Si Ðinpinga još izvesnu količinu vakcina, kao i od predsednika Rusije Vladimira Putina.

U saopštenju iz kancelarije srpskog predsednika se navodi da Srbija planira da izgradi proizvodni pogon za lokalnu proizvodnju vakcine Sputnik V, prenosi Rojters i dodaje sa su do sada Indija i Južna Koreja počele sopstvenu proizvodnju Sputnjika V.

Na Beogradskom sajmu danas vakcinisane 3.493 osobe

Doktorka Dragana Milošević, koordinatorka hale 3 na Beogardskom sajmu, izjavila je večeras da su tokom dana na Beogradskom sajmu vakcinisane 3.493 osobe – 1.888 kineskom, a 1.605 ruskom i Fajzer-Biontek vakcinom.

Milošević je za RTS rekla da je veliko interesovanje građana i da je veliki broj zakazanih termina, ali da su uglavnom svi vakcinisani u zakazano vreme.

Ona je rekla da revakcinacija počinje od ponedeljka, 9. februara, i da će svi građani biti obavešteni o terminu i mestu revakcinacije SMS porukom ili mejlom.

Izvor