“Pustite decu da nauče sama”

Umivanje i pranje zubića za malog Vasilija više nije problem ,jer je njegova mama prateći potrebe i interesovanja svog sina napravila prvu didaktičku tablu. Tabla se sastoji od elemenata koji pomažu deci da uče,razvijaju finu motoriku,pojam o vremenu ali i sve ono što uključuje učenju o ličnoj higijeni.

didakticka, tabla

“Jednostavno zanemarujemo potrebe dece ,koje se obavljaju u kupatilu, kao što je lična higijena,što je vrlo važno. Pranje zubiča,umivanje,češljanje sve to mi obavljamo umesto dece,a ja sam želela da on to sam obalja. A ova tabla je prilagođena njegovoj visini, tabla može i da menja visinu i da dete samostalno obavlja aktivnosti.U svemu je ključ samostalnost. Tu se nalazi posudica u koju se odlaže četkica za zube ,polica gde dete drži češalj,ogledalo da se dete ogleda i jednostavno neke stvari koje želimo da naše dete nauči,to se sve nalazi na tabli“, rekla nam je Jelena Đurišić, mlada majka iz Sombora.

Table osmišljava Jelena ,a u samoj izradi pomaže joj suprug.

“Uz svoju suprugu i ja sam se pronašao ,uživamo uz te naše prve didaktičke table za kupatilo. Uz naše dete smo stekli te neke navike da i dete od samog rođenja stiče i svoje navike ,najviše što se tiče higijene“, rekao je Borislav Đurišić , Jelenin suprug.

“Pustite decu da nauče sama” misao je vodilja svih institucija i pojedinaca ,koji su preuzeli Montesori način vaspitanja.Uz takve didaktiče table dete lako može da razvije samostalnost, kreativnost I funkcionalno razmišljanje.

Izvor