Predstojeći izbori u Nikšiću i medijska kampanja protiv Srbije

Izbori u Nikšiću su podjednako važni za DPS, koji je tamo na vlasti i želi da je zadrži, ali i za druge stranke, posebno za listu “Za budućnost Nikšića”, čija je okosnica Demokratski front, koji je izvojevao pobedu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori avgusta prošle godine i zajedno sa još dve koalicije formirao vlast.

izbori, crna, gora

Nikšićki izbori su važni posebno za aktuelnog predsednika i lidera DPS Mila Đukanovića, koji je rođen u tom gradu, a pobeda nikšićke opozicije značila bi da je DPS definitivno otišao u istoriju zajedno sa njenim predsednikom, pa se, deo podgoričkih medija naklonjen Đukanoviću gotovo svakodnevno piše o tome da neke “srpske službe” navodno već uveliko prave atmosferu za poraz DPS-a navodnim izazivanjem ekscesa.

Tako je podgorička Pobjeda danas objavila tekst u kojem tvrdi da je jedan od lidera DF-a i šef izbornog štaba u Nikšiću Andrija Mandić na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima Liste Za budućnost Nikšića navodno rekao da će ta lista pobediti, jer ima podršku Srbije i Republike Srpske, što je i u naslovu teksta.

Mandić je na tom sastanku, kao šef izbornog štaba, rekao da očekuje pobedu jer, oseća da je izborna atmosfera u Nikšiću bolja od one letos.

“Imamo dobru osnovu, dobru energiju, strašnu podršku našeg naroda, zašto ne bi osvojili Nikšić… Sve zavisi od nas koliko ćemo da radimo, imamo najbolji program, imamo kandidata za gradonačelnika, mladog i uspešnog, koji će voditi grad u pravom smeru i imamo republičku vlast, imamo Srbiju uz nas i Republiku Srpsku …sve što je potrebno da ovaj grad bude uspešan i otvoren za sve…”, rekao je, između ostalog, Mandić.

Na to je reagovao portparol SD-a Nikola Zirojević, rekavši da je ta Mandićeva izjava o “podršci” Srbije i Republike Srpske na najdirektniji način potvrđuje sumnje te partije “u umešanost stranog faktora u nikšićke izbore”.

“Sada je očigledna namera da od više-nacionalne i više-verske dobijemo etnički homogenu – srpsku Crnu Goru, više nije deo skrivene agende”, poručio je na svom tviter nalogu.

RTCG je ranije prenela izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića “da su Vojislavljevići srpska dinastija, a Jovan Vladimir sveti srpski kralj”, na šta je usledilo reagovanje profesora Aleksandra Radomana, koji je rekao da ovu i slične izjave vidi kao “međudržavni skandal”, a istoričar Novak Adžić da misli da je, kako je rekao, “u biti Vučićeve politike poništavanje Crne Gore”.

Govoreći o nikšićkim izborima, analitičar Ranko Đonović je za podgoričku Pobjedu izjavio da predizborna kampanja u tom gradu nije ništa drugo “do još jedna politička stanica ka ostvarivanju srpskog hegemonističkog i velikosrpskog projekta ukidanja države Crne Gore i njenom pripajanju državi Srbiji”.

Đonović, smatra da se i u Nikšiću pred lokalne izbore dešava sličan scenario kao i pre parlamentarnih izbora 30. avgusta, kada je, kako kaže, anti-crnogorska opozicija „pod vođstvom SPC i punom finansijskom i svekolikom, čak i nebeskom pomoći, uz podršku druge države“ osvojila vlast.

Predsednik NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM) Aleksandar Damjanović otišao je i korak dalje pa je ispred Palate Srbija snimio trominutni video u kojem zvanični Beograd optužuje da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i srpskim političarima poručuje da, kako navodi, “drže ruke dalje” od te države i “crnogorskih svetinja”, pa i od Nikšića.

Izvor