Mihajlovićeva: Reformisanje javnih preduzeća nije pitanje imena, već budućnosti “Srbijagasa” i EPS-a

“Srbija je danas, kao i ceo svet, u ozbiljnoj ekonomskoj krizi i država čini nadljudske napore da obezbedi zdravstvenu bezbednost i dovoljno vakcina za građane, ali i da sačuva ekonomsku stabilnost i radna mesta. S druge strane, imate javna preduzeća koja troše novac bez planova, programa i projekata. “Srbijagasu” je vraćen plan poslovanja za 2021. godinu, i sada funkcionišu i bez plana i bez licenci. To mora hitno da se promeni jer nije pitanje da li se troši 100 dinara više, nego je reč o stotinama miliona evra koje se troše bez kontrole. Danas i u “Srbijagasu”, ali i u EPS-u, imamo situaciju da se nijedan projekat ne završi na vreme, a da se u njih ulazi bez jasnih prioriteta”, rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja novinara u Privrednoj komori Srbije, gde je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

mihajlovic

Kao primer ona je navela da se u gasifikaciju ulaže ogroman novac, a da ne vidimo rezultate, kao što je slučaj sa gasifikacijom Šida, gde je posao dobila kompanija sa jednim zaposlenim.

Srbijagasu vraćen plan za 2021,novac se rasipa

Mihajlovićeva kaže da je Srbijagasu vraćen plan za 2021. godinu, da će u narednih nekoliko nedelja morati da se ozbiljno razgovara o budućnosti tog javnog preduzeća i da novac više ne sme da se rasipa bez ikakve kontrole.

Ona je rekla da u situaciji kada se suočavamo sa ekonomskom krizom i naporima da nabavimo dovoljno vakcina protiv korona virusa i obezbedimo ekonomsku stabilnost i sigurnost radnih mesta, postoje javna preduzeća koja troše sredstva bez ikakvih planova, programa i projekata.

Upitana o razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, ona je rekla da taj proces ide sporije u Srbijagasu, nego u EPS-u, i navela da je resorno ministarstvo vratilo Srbijagasu plan za 2021.

Danas Srbijagas funkcioniše bez plana i licenci, sa jednom grupom ljudi koja upravlja Srbijagasom bez toga da iko danas ima kontrolu nad tim preduzećem, kaže ministarka.

To, poručuje, mora hitno da se menja, jer ne pričamo o troškovima od 100 dinara, nego o stotinama miliona evra koje su potrošene prethodnih godina, a ne zna se kako su potrošene.

Pričamo o gasifikaciji koja se ne sprovodi, a novac za gasifikaciju ide. Primer je gasifikacija opštine Šid, pravi se ugovor sa italijanskom kompanijom koja ima jednog zaposlenog ili sa nekim drugim kompanijama, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da čega god se dotaknete u Srbijagasu, nije dobro i nije u interesu Srbije i da to nema veze sa imenima, niti sa Dušanom Bajatovićem i njegovim direktorima.

To ima veze sa normalnim razvojem i budućnošću gasnog sektora, sa svakim građaninom kome nije jasno da direktor preduzeća koje je problematično, gde država stalno daje novac, ima platu 34.000 evra. To mora da se promeni, naglašava Mihajlović.

Navela je da u EPS-u, gde su razdvojene delatnosti, nije ništa bolja situacija i da tu stvari moraju drastično da se menjaju jer, kaže, ako se u EPS ne budu uložile milijarde evra u nove investicije EPS neće postojati.

Da li kao društvo hoćemo da nam propada EPS ili hoćemo da u nove elektrane, pre svega hidroelektrane i da uredimo organizaciono to preduzeće, navela je Mihajlović i dodala da postoji novac koji se odliva u povezana preduzeća.

Smatra da moraju da se smanje troškovi i da se postave prioriteti jer, poručuje, nije vreme ni za kakvo rasipanje.

To je suština svih reformi u državnom preduzeću”, zaključila je Mihajlović.

Izvor