Merkel i Makron: Svet će biti drugačiji posle korone

“Svet će nakon pandemije biti drugačiji”, naglasili su Merkel i Makron u tekstu za “Frankfurter Algemajne Cajtung” (FAZ).

angela, merkel,, emanuel, makron

Aktuelna kriza, smatraju, pruža mogućnost da se efikasnom šaradnjom, solidarnošću i koordinacijom ponovo postigne konsenzus o međunarodnom poretku, kako dodaju, poretku koji bi se oslanjao na multilateralizam i vladavinu prava.

Tekst su, pored Merkelove i Makrona, potpisali još i predsednik Senegala Maki Sal, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

“Kovid-19 kriza je najveći test svetske solidarnosti”, podvlače oni, dodajući da su, i da je samo jedno mesto na svetu pogođeno ovim virusom, ugroženi svi ljudi i privrede širom sveta.

Iz toga, ističu, neophodno je povući pouke za buduće krize.

“Umesto kulture i vrednosti koristiti jedne protiv drugih moramo graditi na integrativnijiem multilateralizmu. Pri tom moramo paziti na sve naše razlike, kao i naše zajedničke vrednosti koje su deo Konvencije o ljudskim pravima”, podvlače svetski zvaničnici.

Ističu da nije samo pandemija ta koja zahteva snažan i međunarodno koordinisani odgovor, navodeći kao primer daljih izazova kao što su glad, ekstremno siromaštvo, bolesti, ekonomski potresi, konflikti i klimatske promene.

Zatražili su snažnije zalaganje za demokratiju, obrazovanje i ravnopravnost, te i protiv nacionalizma i protekcionizma.

Oni predlažu tešnju saradnju u okviru međunarodnih foruma kao što su grupe G7 ili G20.

U zdravstvu zatražili su pravedniji i ubrzani pristup testovima, lečenju i vakcinama.

U zajedničkom tekstu osvrnuli su se i na klimatske promene ističući da sve vlade, kompanije, gradovi i finansijske institucije treba da učestvuju u smanjenju emisije štetnih gasova.

“Zaštita životne sredine i zdravlja, kao i socijalnih standarda mora biti u fokusu naših ekonomskih modela i istovremeno omogućiti potrebne inovacije”, dodaju oni.

“Moramo osigurati da globalni razvoj obuhvati svakog. Moramo sada pružiti pojačanu podršku zemljama u razvoju, posebno u Africi”, zaključuje se u zajedničkom tekstu.

Izvor