Merkel i Makron: Svet će biti drugačiji posle korone; Vakcinacija u EU sporija, sigurnija nego u Britaniji

“Svet će nakon pandemije biti drugačiji”, naglasili su Merkel i Makron u tekstu za “Frankfurter Algemajne Cajtung” (FAZ).

angela, merkel,, emanuel, makron

Aktuelna kriza, smatraju, pruža mogućnost da se efikasnom šaradnjom, solidarnošću i koordinacijom ponovo postigne konsenzus o međunarodnom poretku, kako dodaju, poretku koji bi se oslanjao na multilateralizam i vladavinu prava.

Tekst su, pored Merkelove i Makrona, potpisali još i predsednik Senegala Maki Sal, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

“Kovid-19 kriza je najveći test svetske solidarnosti”, podvlače oni, dodajući da su, i da je samo jedno mesto na svetu pogođeno ovim virusom, ugroženi svi ljudi i privrede širom sveta.

Iz toga, ističu, neophodno je povući pouke za buduće krize.

“Umesto kulture i vrednosti koristiti jedne protiv drugih moramo graditi na integrativnijiem multilateralizmu. Pri tom moramo paziti na sve naše razlike, kao i naše zajedničke vrednosti koje su deo Konvencije o ljudskim pravima”, podvlače svetski zvaničnici.

Ističu da nije samo pandemija ta koja zahteva snažan i međunarodno koordinisani odgovor, navodeći kao primer daljih izazova kao što su glad, ekstremno siromaštvo, bolesti, ekonomski potresi, konflikti i klimatske promene.

Zatražili su snažnije zalaganje za demokratiju, obrazovanje i ravnopravnost, te i protiv nacionalizma i protekcionizma.

Oni predlažu tešnju saradnju u okviru međunarodnih foruma kao što su grupe G7 ili G20.

U zdravstvu zatražili su pravedniji i ubrzani pristup testovima, lečenju i vakcinama.

U zajedničkom tekstu osvrnuli su se i na klimatske promene ističući da sve vlade, kompanije, gradovi i finansijske institucije treba da učestvuju u smanjenju emisije štetnih gasova.

“Zaštita životne sredine i zdravlja, kao i socijalnih standarda mora biti u fokusu naših ekonomskih modela i istovremeno omogućiti potrebne inovacije”, dodaju oni.

“Moramo osigurati da globalni razvoj obuhvati svakog. Moramo sada pružiti pojačanu podršku zemljama u razvoju, posebno u Africi”, zaključuje se u zajedničkom tekstu.

Vakcinacija u EU sporija, sigurnija nego u Britaniji

Predsednik Francuske i drugi lideri EU nisu gubitnici zbog bržeg sprovođenja imunizacije u Velikoj Britaniji, već se u EU vakcinacija obavlja na prilagođeni, sigurniji način, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

Vakcinacija u Velikoj Britaniji je odmakla dalje od EU zbog toga što je vakcina AstraZeneka ranije odobrena u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Makronove sumnje u efikasnost vakcine AstraZeneka u populaciji starijoj od 65 godina u Velikoj Britaniji su izazvale ogorčenje, jer su ovu vakcinu primali i stariji od 65 godina.

EU je sprovodila složeniju proceduru za odobrenje vakcina i AstraZeneka je dobila dozvolu prošle nedelje, dok je Velika Britanija odobrila vakcinu po hitnom postupku.

“Imajte na umu i da je Boris Džonson očigledno iskoristio ove argumente da bi potvrdio ispravnost odluke da Velika Britanija napusti EU i on ima prava da to radi”, ocenio je jedan savetnik predsednika Makrona.

Izvor