Kupci se najviše žale na kvalitet kupljene obuće

Pažljivo pogledati deklaraciju pre kupovine obuće, univerzalni je savet za svako godišnje doba, jer se u praksičesto dešava da proizvođač robu deklariše kao vodootpornu, a uvoznik tu deklaraciju prelepi i navede da je u pitanju obuća za suvo vreme, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine.

obuca

“Mi smo zapravo u gotovo apsurdnoj situaciji da je gotovo svaki par obuće koji kupite kod nas, kad čitate deklaraciju piše da je obuća za suvo vreme. Na taj način naši trgovci pokušavaju da prebace odgovornost sa sebe kada je u pitanju reklamacija obuće. Najčešće i u obrazloženjima kad odbiju reklamaciju oni navode da je ona neadekvatno korišćena, da je ona došla do kontakta sa vlagom, i to je zapravo prekršaj”, kaže Mladen Alfirović, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

I dok na adresu Udruženja stiže veliki broj prijava koje se tiču kupljene obuće, obućari potvrđuju da su s godinama cipele i čizme koje stižu na popravku sve lošijeg kvaliteta. Ipak, uvek glasaju za kožu i obuću sa tanjim đonom, koja se redovnim i adekvatnim održavanjem, kako kažu, može nositi decenijama.

“Ta obuća od gore ima krupnu šaru, s unutrašnje da bi bila lakša i unutra je taj kalup prazan. Jedno vreme nosite, ona pukne. Kupiti obuću, ovo što je tanja obuća, to je pun materijal i kad na njega stavite ovakav đon, vi ste mirni godinama, sezonama ste mirni. A taj original koji ima šare krupne, pa mislimo mi smo sad rešili, ako ima šare to će da traje. Ne traju, to su… Jedino markirane, ali ovo što kupimo po pijacama i kojekakvim prodavnicama, ljudi stvarno, loša roba, loš kvalitet i stara proizvedena obuća”, kaže Krsto Žugić, obućar.

Trgovci reklamacije odbijaju pozivajući se i na stručna mišljenja pojedinaca ili ustanova, iako kod nas ne postoji laboratorija sertifikovana za kontrolu kvaliteta obuće, niti ih to mišljenje obavezuje da odbiju problem kupca, podsećaju u Udruženju.

Ako ste već kupili cipele koje ne možete da vratite, ali biste pokušali da ih popravite, važno je imati na umu da od kiše i snega najbolje štite gumene čizme, da se koža mora redovno mazati kremom kao i ruke, a da je uništenu obuću od skaja isplativije baciti, dodaju u obućarskoj radionici.

[embedded content]

Izvor