Arapska liga: Nelegitimno otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu; Palestina poziva Prištinu da razmotri odluku

Abul Geit istakao je da je odluka i nelegitimna i da predstavlja kršenje međunarodnog prava prema kojem je Jerusalim okupirana teritorija i podseća da je, na osnovu toga, međunarodno pravo zabranjuje premeštanje ambasada u ovaj grad, prenosi Daily news Egypt, prenosi Kossev.

jerusalim svetiliste ilustracija jpg

On je naglasio da Kosovo ovom odlukom krši međunarodni konsenzus o otvaranju ambasada u okupiranom Jerusalimu. Do sada su samo dve države prekršile ovaj konsenzus – SAD i Gvatemala.

Istovremeno, Abul Geit je naglasio da su rezolucije Saveta bezbednosti UN u tom pogledu jasne, naročito Rezolucija 478 iz 1980. godine, koja osuđuje aneksiju Izraela od istočnog Jerusalima i zabranjuje državama da uspostave diplomatske misije u gradu.

On je rekao da otvaranje ambasade bilo koje zemlje u Jerusalimu ne menja činjenicu da je grad pod okupacijom, a da se o njegovoj sudbini može odlučivati samo putem pregovora.

Ovde se uzima u obzir činjenica da je Jerusalim jedno od najvažnijih pitanja u pregovorima između Palestinaca i Izraelaca.

Abul Geit je takođe istakao da je priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela u suprotnosti sa logikom mirnog rešenja i međudržavnog sporazuma.

Prekjučerašnje zvanično uspostavljanje diplomatskih odnosa i najave otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu kritikovala je Evropska unija i kritikovala je Turska  podseća Kossev.

Palestina poziva Prištinu da razmotri odluku o Jerusalimu

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da je odluka Prištine da otvori predstavništvo u Jerusalimu razočaravajuća i pozvala ga da razmotri još jednom tu odluku i povuče je.

Prema pisanju palestinske agencije Vafa (Wafa), Ministarstvo je navelo da je ta odluka Prištine u suprotnosti sa svim što tamosnje vlasti pokušavaju da učine kako bi ubedile svet da prizna nezavisnost tzv.Kosova, prenosi portal Reporteri.

Palestinsko Ministarstvo smatra da je odluka Prištine pogrešna i da bi njeno povlačenje dalo primer posvećenosti zakonitosti i međunarodnom pravu.

Izvor