Za ulazak u EU obavezan PCR test, a moguć i karantin

Preporuka podrazumeva i mogućnost uvođenja samoizolacija, karantin i praćenja kontakata ovih putnika i to u periodu do 14 dana.

austrija, granica,,

U Savetu EU naglašavaju da karantin i dodatna ispitivanja po dolasku u EU moraju primenjivati posebno na putnicima koji dolaze iz treće zemlje u kojoj je otkriven novi zabrinjavajući soj virusa Kovid-19.

Za transportno osoblje, pomorce i granične radnike, države članice ne bi trebalo da zahtevaju više od negativnog brzog testa na antigen po dolasku ili pre dolaska ukoliko ulaze iz zemlje u kojoj je konstatovan veliki broj zaraćenih novim zabrinjavajućim sojevima.

Prema novim pravilima, EU će ukinuti ograničenja putovanja za one zemlje koje ne beleže više od 25 novih slučajeva Kovid-19 na 100 000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana, koje imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, više od 300 testova na 100 000 stanovnika u prethodnih 7 dana sa ne više od 4 odsto pozitivnih testova.

Ograničenja na putovanja u EU će ponovo biti uvedena za one zemlje gde se epidemiološka situacija brzo pogoršava, a naročito kada se otkrije velika incidencija zabrinjavajućih sojeva virusa.

U Savetu EU naglašavaju da bi opravdana putovanja zbog nužnih razloga i dalje trebalo da ostanu moguća.

Izvor