Pupovac: Incident na kninskoj tvrđavi štetan čin

“Sramota je da se plemenit čin povodom praznika Svetog Save – kada se među Srbima deci dele paketići, a koju su podržale i relevantne institucije da deca očuvaju svoj identitet – ocrni i kompromituje sasvim nepotrebnim, blesavim i izuzetno štetnim porukama”, rekao je Pupovac za Hinu.

milorad, pupovac

On je komentarišući video snimak objavljen na Fejsbuk nalogu teologa Miloša Stojkovića o poseti Kninu, a u kome se govori o “okupiranom srpskom gradu”, rekao da za tako nešto nema mesta u aktuelnim odnosima Srbije i Hrvatske.

“Te poruke možda u Srbiji nekom treba da pokažu kako je neko bio junak na kninskoj tvrđavi, kako je neko bio junak u Hrvatskoj… Ali, govoriti ratnim jezikom, takmičiti se u ratnim pričama i ratnim retorikama – to je nešto što ne može imati mesta, ne samo u toj akciji nego ni u današnje vreme, jer je to štetno i za mlade Srbe i za mlade Hrvate, to je štetno za Srbiju i Hrvatsku”, rekao je Pupovac.

Prema njegovom uverenju, incident na kninskoj tvrđavi je “za neko vreme bacio ljagu na sve što su Republika Srbija i njezini građani učinili i čine” u pomoći stradalima od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Verujem da smo svi, zapravo, shvatili da su takvi pokušaji velika sramota ne samo za ljude koji su to učinili, a da ćemo se mi ostali izdignuti iznad toga i videti da je mnogo više onih koji se rukovode potrebom da budemo solidarni, da budemo bliski jedni drugima i da izađemo iz ratnih priča u mirnodopske, priče u kojima ćemo obnavljati međusobne veze, jačati ekonomsku i kulturnu saradnju i istovremeno pokazati da znamo poštovati stradanje i s jedne i s druge srane”, rekao je Pupovac.

Pupovac je večeras u ambasadi Hrvatske u Beogradu prisustvovao završnici humanitarne akcije srpskih umetnika kojom je osigurano oko 7000 evra pomoći stradalima u zemljotresu u Banovini i istakao da taj gest ima “iznimnu vrednost, ne samo simboličku, već nadasve ljudsku”.

“Ti stvaraoci i umetnici, a ne samo velike firme , ne privredne komore i ne država, stavili su na raspolaganje ono što imaju, od svoje duše i od svog srca. Jednako tako kao i oni koji su otkupili njihova dela, pokazali su da stoje solidarno uz ljude koji prolaze najteža stradanja, najprije ratna, a sada i ova u kojima su neki ljudi ostali i bez kuće i bez kućišta”, rekao je Pupovac.

Izvor