Pad BDP evrozone u četvrtom kvartalu manji od očekivanog

Zavod za statistiku Evropske unije saopštio je da je, prema njegovoj fleš proceni, bruto domaći proizvod 19-članog bloka opao u poslednja tri meseca prošle godine za 0,7 posto u odnosu na prethodni, dok je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2019. potonuo za 5,1 procenat, prenosi Rojters.

inflacija, kredit, statistika, procenti, ekonomija, grafikon, ilustracija, pixabay

Ekonomisti, međutim, predviđaju da će trend privrednog pada biti nastavljen i u prvom tromesečju ove godine.

“U prvom kvartalu 2021, pad će verovatno biti nešto strmiji, ali ne poput onog u prvoj polovini 2020. Umesto toga, verovatno će već od proleća nastupiti primetan oporavak”, kaže Kristof Veil, ekonomista u nemačkoj Komercbanci.

Preliminarni podaci Evrostata pokazuju da su Francuska i Italija, čije su ekonomije na dugom i trećem mestu po veličini u EU, u poslednjem lanskom tromesečju zabeležile međugodišnji pad BDP-a od 1,3, odnosno 2,0 procenta, respektivno.

S druge strane, nemačka privreda je porasla za 0,1 odsto u odnosu na treći kvartal, a španska za 0,4 procenta.

Analitičari objašnjavaju da je pad u četvrtom tromesečju bio blaži nego u prvoj polovini godine, jer su restriktivne mere bile sektorski prilagođene i manje ozbiljne nego ranije.

Evrostat je naveo da je prema njegovim prvim procenama za 2020. godinu, na bazi sezonski i kalendarski prilagođenih kvartalnih podataka, privreda evrozone pala za 6,8 posto, a 27-člana Evropska unija za 6,4 procenta.

To je, kako dodaje evropska statistička služba, najdublji godišnji pad otkako je počela da se vodi ta vrsta evidencije 1995. godine. Čak je i nakon globalne finansijske i ekonomske krize iz 2008, pad naredne godine iznosio samo 4,3 procenta, napominju iz Evrostata.

Izvor