Mihajlović: Želimo da gradimo srednje i velike hidroelektrane

BEOGRAD –

Saradnja između Srbije i Rusije u saobraćaju je veoma dobra a ruske kompanije su zainteresovane za ulaganja u vodni saobraćaj i obnavljanje rečne flote u Srbiji, rečeno je na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa predstavnicima ruske kompanije “Kvarc- nove tehnologije”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva, Mihajlovićeva je u razgovoru sa Dmitrijem Mališevim i Jevdanom Andrejem Vladimirovičem, akcionarom i generalnim direktorom ove kompanije istakla da je ministarstvo otvoreno za saradnju u oblasti rudarstva i energetike, kao što je saradnja bila dobra i u sektoru saobraćaja.

“Pred velikim smo odlukama u elektroenergetici, želimo da se okrenemo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, odakle sada dobijamo 30 odsto energije, dok ostalih 70 odsto dolazi iz termoelektrana. Naš plan investicija u rudarstvu i energetici vredan je preko 10 milijardi evra”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je ovo je strateški važan sektor u koji se nije ulagalo više od 10, 20 godina.

Dmitri Mališev je istakao da je kompanija „Kvarc“, kao jedna od pet najvećih u Rusiji za izgradnju energetskih postrojenja, zainteresovana da uđe na srpsko tršište i radi u Srbiji.

Izvor