Mekalister: Međupartijski dijalog u najboljem interesu Srbije

Mekalister naglašava da Skupština Srbije i njen predsedavajući Ivica Dačić imaju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

mekalister jpg

“Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova uoči sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje”, navodi se u saopštenju Mekalistera nakon današnjeg razgovora sa Dačićem.

Mekalister navodi da će tim EP koji posreduje u ovom dijalogu biti predvođen izvestiocem za Srbiju, Vladimirom Bilčikom i predsedavajuća delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.

“U zadacima će ih podržati bivši evropski poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštanj. Oni su već uspešno sarađivali tokom uspostavljanja Međustranačkog dijaloga i njegove prve faze”, kaže Mekalsiter.

U pisanom saopštenju predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom EP, dodaje se da bi vlasti u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo bi da koriste Međustranački dijalog kao “konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima vezanim za izborni proces”, u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

“Interes građana i perspektiva demokratije u Srbiji moraju da imaju prednost nad političkom borbom stranke. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU”, zaključuje Mekalister.

Izvor