Izmene Posebnog kolektivnog ugovora radnika Elektroprivrede Srbije

Mihajlović je posle potpisivanja izjavila da je sve ono o čemu se razgovaralo s predstavnicima sindikata u prethodnih mesec i po dana pretočeno u izmene Posebnog kolektivnog ugovora.

eps, elektroprivreda, srbije

Naglasila je da je prvi sastanak od kako je formirano novo Ministarstvo rudarstva i energetike bio s predstavnicima sindikata EPS-a i poručila da su radnici tog strateškog preduzeća jako važni za ceo sistem.

“EPS nisu samo rudnici, termoelektrane i hidroelektrane, EPS jesu radnici, od rudara do inženjera”, rekla je Mihajlović.

Navela je da se od radnika EPS-a očekuje da omoguće, ne samo redovno snabdevanje strujom nego i to da struja bude kvalitetna i da reše sve eventualne probleme u snabdevanju.

Ona je pojasnila da se izmene Posebnog kolektivnog ugovora odnose na sve radnike Eletroprivrede Srbije i Distribucije.

“Verujem da će do 2024. godine do kada važi izmene Posebnog kolektivnog ugovora taj dokument možda biti izmenjen na bolje”, rekla je i dodala da je važno da svi poštuju potpisano.

Ona je zahvalila predstavnicima sindikata na konstruktivnosti i podsetila da je sa Ministarstvom finansija i drugim ministarstvima dogovoreno povećavanje toplog obroka i regresa, kao i plaćeno bolovanje zbog kovida.

Milan Đorđević je izrazio zadovoljstvo zbog potpisvanja izmena Posebnog kolektivnog ugovora i naglasio da je taj dokument “radnički ustav”.

Naveo je da su se sindikati s predstavnicima Vlade Srbije na lak i brz način dogovorili o izmeni tog dokumenta za koji kaže da se odnosi na radnike Eletroprivrede Srbije, Distribucije i tri preduzeća sa Kosova i Metohije.

“Radnici Elektroprivrede Srbije, ODS i tri preduzeća sa KiM nemaju bojazni da će biti rasparčavanja preduzeća niti da će biti viškova radnika”, rekao je Đorđević i naglasio da se radnicima u naredne tri godine garantuje sigurnost.

Potpredsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije Branko Tomić kaže da je za sindikate danas izuzetno važan i bitan dan.

“Uspeli smo zahvaljujući predstavnicima svih ministarstava koji su učestvovali u pregovorima da za nešto više od 30 dana potpišemo kolektivni ugovor”, rekao je Tomić.

Posebno je zahvalio ministarki Mihajlović što je uspela na ovako brz i efiksan način da uradi nešto što je veoma bitno za zaposlene u Elektroprivredi Srbije, za tri izdvojena preduzeća sa KIM i za novoosnovano preduzeće Elektrodistribucija Srbije.

Poručio je da zaposleni treba da imaju poverenja u resorno ministarstvo jer su prepoznali dva najjača preduzeća u Srbiji i bore se za budućnost i za veliku, efikasnu i lepšu državu Srbiju.

Izvor