Izložba “Radovi Aleksandra Deroka” u umetničkoj zbirci SANU Zrenjanin

Izložba prikazuje odabrane likovne radove koje je akademik Aleksandar Deroko poklonio Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 1984. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 49 radova umetnika.

aleksandar, deroko,, akademik,, slikar,, arhitekta

Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, a stručna saradnica Katarina Živanović. Izložba će publici u Narodnom muzeju Zrenjanin biti dostupna od 8. februara do 31. marta 2021. godine.

Posle četiri decenije, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU je javnosti predstavila izbor radova akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU.

Likovni radovi A. Deroka, koji će biti prikazani na izložbi zastupljeni su u nekoliko celina: Autoportreti, Autoportreti sa suprugom, Portreti, Anatomske studije – figure, Mrtve prirode, Vedute, Apstraktne kompozicije, Žanr scene iz umetnikovog života, Seoski žanr, Motivi sa terenskih istraživanja i Alegorijske kompozicije. Najzastupljenije tehnike su olovka, tuš, tempera i kombinovana tehnika.

Zbog pandemije korona virusa, svečano otvaranje izložbe neće biti održano. a svi posetioci se umoljavaju da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Izvor