Evropska investiciona banka plasirala 873 miliona evara u zapadni Balkan

Jedan od ključnih ciljeva EIB tokom 2020. bila je podrška ubrzanju oporavka regiona od posledica pandemije, rekla je potpredsednica EIB Ljiljana Pavlova i dodala da su prošlogodišnje investicije  u vidu novih kredita, grantova i pomoći bile za 50 odsto veće nego što su bile u 2019. godini.

eib

Podsetila je da je EIB, u okviru strategije TeamEurope, u maju prošle godine najavila paket direktne podrške Zapadnom Balkanu vredan 1,7 milijardi evra, i rekla da je do sada nešto više od milijardu evra “mobilisano” za ublažavanje posledica pandemije.

“Najviše je ulagano u kreditne linije za mala i srednja preduzeća, zatim u transport, digitalizaciju, zaštitu životne sredine, kao i zdravstvo i energetiku”, rekla je Pavlova i najavila da će u neposrednoj budućnosti EIB nastaviti da podržava napore u okviru oporavka ekonomija od posledica pandemije, da će se fokusirati na finansiranje klimatske održivosti i zaštite životne sredine, kao i da će još više pažnje posvetiti malim i srednjim preduzećima, urbanom razvoju i regionalnoj koheziji.

Tokom prošle godine, EIB je u sektor transporta na Zapadnom Balkanu investirala 531 milion evra, i to u rehabilitaciju pruga, putne koridore X i Vc, a 100 miliona evra izdvojeno je za poboljšanje plovnih puteva duž Dunava i Save.

Prema podacima EIB, zahvaljujući kreditnoj podršci te institucije u Srbiji je rekonstruisano 20 bolnica, dok su u toku radovi u kliničkim centrima u Beogradu i Novom Sadu, a u planu je i rekonstrukcija kliničkog centra u Kragujevcu.

Tokom 2020., EIB je sa 65 miliona evra kreditirala i modernizaciju osnovnih i srednjih škola u Srbiji, u okviru projekta “Povezane škole” za uvođenje digitalne opreme i brze internet veze.

“Ovaj izuzetan projekat pokušaćemo da sprovedemo i u drugim zemljama u regionu”, najavila je Pavlova.

Izvor