Da li će se Palmer upinjati i za druge stavke Vašingtonskog sporazuma?

“Izrael je izabrao da mu je važniji interes vezivanja za SAD i ono što je važno SAD, nego što je to odnos sa Srbijom. To je njihovo legitimno pravo. Mnogo smo ulagali u odnos srpskog i jevrejskog naroda kao i u odnose dveju država. I nismo srećni zbog toga”, istakao je Selaković za RTS.

selakovic

On je objasnio da Srbija ni u kom slučaju nije učestvovala u tom procesu između tzv. Kosova i Izraela jer, kako kaže, predsednik Aleksandar Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo i obrnuto prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 4. septembra u Beloj kući.

“Rekli smo tada da to nije nešto što je naša međunarodna politička pozicija. Vrlo je zanimljivo da li će sada biti muslimanskih i arapskih zenalja koje će nakon ovoga priznavati Kosovo. Ja sam uveren da neće”, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, videlo se “upinjanje iz petnih žila” zvaničnika Stejt departmenta SAD Metjua Palmera da do uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i tzv. Kosova dođe i da se, kako navodi, ta stavka Vašingtonskog sporazuma između SAD, Izraela i tzv. Kosova sprovede.

“Videćemo da li će se toliko truditi i upinjati da se primene i oni drugi delovi sporazuma sa Srbijom. Da li će tzv. Kosovo pristupiti ‘mini-Šengenu’, da li ćemo izvršiti energetsku diversifikaciju, što je od velikog značaja za Srbiju, jer mi na Gazivodama danas nemamo ništa konkretno što se tiče naše privrede… videćemo kako će to da izgleda”, jasan je bio Selaković.

On je dodao da Vašingtonski sporazum podrazumeva jednogodišnju obavezu uzdržavanja obeju strana za aktivnosti na međunarodnom planu – Srbije za “otpriznavanje” Kosova, a Prištine za priznavanje i pristupanje međunarodnim organizacijama.

“Mi se svojih obaveza držimo ali znamo kako nam je postupati ako se drugi ne budu držali toga”, zaključio je Selaković.

Izvor