Vučić danas sa Makronom 11. put – u četvrtak izveštaj Vladi o razgovorima vezanim za Kosovo i Metohiju

“Razgovaraćemo o mnogo važnih stvari, ovo je naš 11. susret. Makron je jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, a njegova poseta Srbiji 2019. godine bila je od istorijskog značaja za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo”, rekao je Vučić za TV Pink.

Preneo je da će ključne teme biti – Kosovo i Metohija, evropske integracije Srbije, kao i bilateralni odnosi Srbije i Francuske, među kojima najvažniji ekonomski donosi.

vucic, makron

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da će Francuska predsedavati EU u prvoj polovini 2022. godine, a ta zemlja, kaže, želi da se do tada postignu određeni rezultati.

“”Imajući u vidu težinu situacije sa kojom se suočavamo na celom Balkanu, to nije nimalo lako, ali biću vrlo iskren i otvoren i govoriti sa Makronom o tome”, najavio je Vučić.

Po pitanju evropskih integracija Srbije, Vučić je istakao da je važno da se konačno, na osnovu predloga koji je Francuska iznela EK, a Srbija prihvatila, primeni nova metodologija.

“”Da se otvori više poglavlja, kroz tzv. klastere do juna, pa do decembra još dva puta toliko. Ali, mi moramo da uradimo važne stvari u oblasti vladavine prava i kroz ekonomiju da napredujemo”, rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Vučić je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske 2019. dostigla 1,2 milijarde, a bila bi, kaže, danas i veća, umesto pada od šest odsto u 11 meseci prošle godine, zbog pandemije korona virusa.

Vučić je rekao da su za Srbiju važni projekti koje realizuje sa francuskim kompanijama, “Suec” za deponiju Vinča, aerodrom koji “Vansi” gradi velikom brzinom, ali svakako i izgradnja metroa.

“Izgradnja metroa nije više samo priča, izborna priča, već stvarnost koja će se dogoditi. Uz metro će Beograd dobiti važne prednosti, izjednačiti se sa mnogim važnim evropskim centrima”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je realan rok za njegovu izgradnju 2028. godina, Vučić je rekao da će se pokušati da se završi do kraja 2027. ili 2028. godine.

“Sutra ćemo preciznije i više pričati o tome, dodatno ću razgovarati sa Makronom. Finansiranje je rešeno, 80 miliona kroz trezor Francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka. Nemamo problem sa javnim dugom”, rekao je Vučić.

U četvrtak izveštaj Vladi i o radu ministara

Predsednik Vučić najavio je večeras da će u četvrtak podneti izveštaj vladi o razgovorima koje će voditi sutra u Parizu vezano za Kosovo i Metohiju, ali će, kako je dodao, izneti i nezadovoljstvo neozbiljnošću i nedovoljnim radom pojedinih članova vlade i direktora javnih preduzeća.

Vučić je, u izjavi za TV Pink, kazao da imamo veliki suficit u januaru i da nije zadovoljan time.

Istakao je da ne razume da pojedini članovi vlade i direktori javnog preduzeća nisu u stanju da potroše pare koje su tražili pre dva meseca.

Ukazao je da traži da ih potroše kako bismo imali ekonomski rast, kako bi zemlja brže napredovala potrebno je brže graditi puteve, bolnice,..

“Svima su u glavi izbori 2022., svi samo pričaju o izborima”, kritikovao je on dodajući da je njegova poruka da moramo mnogo da radimo u ovoj godini.

Vučić je ukazao da je novac potreban, između ostalog za borbu sa pandemijom i ukazao na slučaj Portugala, gde, kako je rekao nemaju slobodne ležajeve u bolnicama, i kojima svi pomažu.

Kazao je da svi u svetu moraju da se bore s tim problemom, i da su potrebne pare za vakcine, ali i veći rast.

Ukoliko ne budemo ubrzali radove na infrastrukturnim projektima, kao što su kanalizacija, putevi, ali i ubrzanje u energetskom sektoru, da poljoprivreda radi bolje, nećemo moći da se posle tri godine pohvalimo da smo najbolji.

“Mi sada idemo sa najviše baze, jer smo imali najveći rast. Moramo da jurimo sada, da radimo mnogo više”, poručio je on.

Vučić je podsetio da Francuska ima negativan rast od minus 9,8 odsto, da će ići na plus 6 i 8.

“Strašno važno da uradimo posao što pre da se vakcinišemo i vratimo radu”, naglasio je on.

Kada je reč o pomoći države rekao je da je država iz svog “ćupa” izvadila već 8,5 miliajrdi, i da se svi pitaju odakle.

Istakao je da je neophodno da se svi angažuju više, da rade i vikendom, koji, kako dodaje, ne može da bude neradan.

“Moramo da radimo da idemo napred, i stižemo sve druge mnogo brže”poručio je Vučić.

Izvor