Tužilac traži osam godina zatvora za Simonovića

Tužilaštvo smatra da je za Simonovića ova kazna primerena jer je, pored ostalog krivivčno delo izvršeno prema novinaru, koji je izveštavao upravo o radu Simonovića kao predsednika opštine.

pravosudje, pravo, pravda

Simonović je optužen za krivično delo – izazivanje opšte opasnosti izvršeno podstrekavanjem za koje je zakonom predviđena maksimalna kazna od osam godina zatvora.

Tužilac je napomenuo da je odustao od zahteva da se Simonoviću izrekne i mera zabrane prilaska i komunikacije Jovanoviću, pošto je on u međuvremenu dobio policijsko obezbeđenje.

Optuženi u ovom slučaju su i Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo “teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Za njih je tužilac takođe predložio sudu višegodišnje zatvorske kazne.

Na današnjem suđenju završnu reč su izneli i oštećeni Jovanovića kao i njegov punomoćnik, dok će optuženi i njihovi branioci to učiniti 11. februara za kada je zakazan nastavak suđenja.

Nakon što svi izlože završnu reč sudija će zakazati izricanje prvostepene presude.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković tereti se kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, pevačica Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Izvor