Tužilac: Suđenje Mustafi u Hagu da počne u martu

Na početku konferencije Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je uglavnom završilo sa obelodanjivanjem svog dokaznog materijala i da smatra da suđenje Mustafi može da počne već početkom marta.

specijalni, sud, hag, 1

Glavni tužilac Džek Smit precizirao je da će po okončanju obelodanjivanja dokaza, 15. februara, tužilaštvo podneti predpretresni podnesak sudskom panelu (sudskom veću koje bi trebalo da mu sudi), te da će tražiti da mu suđenje počne što pre nakon toga, početkom marta.

Njegova pomoćnica je ukazala da će do kraja meseca biti obelodanjeni i svi potencijalno oslobađajući dokazi koje poseduje tužilaštvo.

Mustafa ne prisustvuje ovoj konferenciji, po ličnoj želji, preneo je njegov branilac Julijus von Bone, koji lično iz sudnice prati konferenciju.

Mustafi je sudija za prethodni postupak prošle sedmice produžio pritvor.

Uhapšen je 24. septembra 2020. godine na Kosovu i izručen Hagu, gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra 2020. godine negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Izvor