Puč u Mjanmaru: Vojska uhapsila predsednika države, hunta smenila 24 ministra i zamenika,

Akcija vojske usledila je jutros pošto su generali tražili od vladajuće partije da odloži današnju konstitutivnu sednicu parlamenta u kojem je NLD osvojio 83 odsto mesta, a portparol te stranke Mio Nijunt rekao je agenciji Rojters da su osim Aung San Su Ći, pritvoreni predsednik Vin Mint i ostali lideri partije.

mjanmar policija ilustracija jpg

Vladajuća stranka je pozvala građane da ne reaguju na akciju vojske, čiji pripadnici patroliraju ulicama većih gradova,a telefonske linije i internet je u prekidu u prestonici Nejpjidu i Rangunu.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden upoznat sa hapšenjem Aung Su Ći.

“Sjedinjene Države se protive bilo kakvom pokušaju da se promeni ishod nedavnih izbora ili ometa demokratska tranzicija Mjanmara i preduzeće sve mere protiv odgovornih za ova dešavanja ako se sitaucija ne promeni“, poručila je portparolka Džen Psaki, navodi agencija.

Vlada Australije saopštila je da je “duboko zabrinuta zbog izveštaja da vojska ponovo pokušava da preuzme kontrolu nad Mjanmarom” i pozvala na trenutno puštanje nezakonito pritvorenih civilnih političkih lidera.

Japan je saopsstio da posmatra situaciju, ali da trenutno ne planira povlačenje japanskih državljana iz Mjanmara.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na navodnu prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.

Vojska Mijanmara, poznatija kao Tatmandav, prošle je nedelje saopštila da che štititi i poštovati ustav i postupati u skladu sa zakonom, što je umanjilo tadašnju zabrinutost u zemlji da bi oružane snage mogle pokušati da preuzmu vlast, a vladajuća stranka NLD rekla je tada da je vojska pružila zadovoljavajuće objašnjenje.

Političke tenzije u zemlji su eskalirale prošle nedelje kada je porparol vojske odbio da isključi mogućnost puča, samo nekoliko dana uoči sazivanja novog parlamenta, i upozorio da bi oružane snage mogle da preduzmu akciju ukoliko se ne razmotre njihove žalbe koje ukazuju na izbornu krađu.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak tvrdnje vojske o izbornim prevarama i potvrdila rezultate glasanja, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta u parlamentu, što je dovelo najdirektnije konfrontacije između civilne vlade i vojske.

Ustav Mjanmara predviđa 25 odsto mesta u parlamentu za vojsku i kontrolu tri ključna ministarstva u novoj administraciji Su Ći, a vrhovni komandant vojske Min Aung Hlaing u sredu je saopštio pripadnicama Tatmandav da bi ustav trebalo ukinuti ako ne bude poštovan, pozivajući se na ranije slučajeve kada se to događalo u Mjanmaru, navodi agencija.

Gutereš: Ozbiljan udarac na demokratiju u Mjanmaru

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije je danas osudio vojnu akciju i današnji pritvor Aung San Su Ći i drugih političkih lidera u Mjanmaru i pozvao vojno rukovodstvo da poštuje volju naroda iskazanu na poslednjim izborima.

“Ovi događaji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratske reforme u Mjanmaru, svi relevantni lideri u državi trebalo bi odmah da započnu dijalog i da se uzdrže od bilo kakvog od nasilja i u potpunosti poštujći ljudska prava i osnovne slobode”, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Rojters.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.

Ovi događaji su usledili nakon što su prošle nedelje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Mjanmarska vojska: Biće održani slobodni i pošteni izbori

 Mjanmarska vojska saopštila je danas da će u zemlji biti održani slobodni i pošteni izbori i da će predati vlast pobedničkoj stranci, nakon što je preuzela kontrolu nad zemljom, pozivajući se na nepošteno glasanje održano prošle godine.

U tekstu na zvaničnom vojnom sajtu u kojem se rezimira sastanak nove hunte, navodi se da se vrhovni komandant general Min Aung Hlaing obavezao da će uvesti istinski višestrančki demokratski sistem u kome vlada disciplina, preneo je Rojters.

U saopštenju se ne pominje vremenski okvir za održavanje izbora, ali je ranije navedeno da će vanredno stanje trajati godinu dana.

Vlast u državije preuzeo vrhovni komandant oružanih snaga, general Min Aung Hlaing.

Hunta smenila 24 ministra i zamenika, imenovala 11 novih

Vojna hunta u Mjanmaru smenila je danas 24 ministra i njihovih zamenika i imenovala 11 novih ministara, a nakon što je u puču preuzela vlast u zemlji.

Saopštenje o smeni ministara i zamenika prenela je vojna televizija Mjavadej.

Između ostalog, imenovani su novi ministri finansija, zdravlja, informacija, spoljnih poslova, odbrane, granica i unutrašnjih poslova, preneo je Rojters.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera, kao odgovor na navodnu prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

Vlast je preuzeo vrhovni komandant oružanih snaga general Min Aung Hlaing.

Izvor