Mastilović: Spomenik na Vracama simbol stradanja Srba u Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO –

“Sarajevo je veliko stratište Srba i to treba sačuvati od zaborava dostojanstvenim spomenikom u tom gradu, koji su Srbi stvarali, gradili, kulturno, umetnički i naučno podizali, a na kraju u njemu stradali”, izjavio je istoričar Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Reagujući na negodovanja na inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH da na Vracama, delu koji pripada Republici Srpskoj, bude izgrađen spomenik u znak sećanja na stradale Srbe, Mastilović je rekao da se iza toga krije strah od istine.

sarajevo vecnica vjecnica jpg

“Krije se bojazan onih koji znaju da medijski formirane slike o Sarajevu kao ‘opsednutom’ gradu, gradu ‘mučeniku’, mogu biti dovedene u pitanje. Jer, ako počne da se probija istina o tome da Sarajevo u periodu 1992-1995. godine nije bio opsednut već podeljen grad, da je postojao čvrst unutrašnji obruč u gradu zbog koga civili nisu mogli napustiti Sarajevo, spomenikom Srbima, koji su masovno stradali u tom gradu, čitav taj mit može biti doveden u pitanje”, rekao je za banjalučki Glas Srpske Mastilović, koji je i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, memorijalizacija je značajan segment kulture pamćenja, ali nije jedini.

Istakao je da Srbi moraju izgraditi kolektivnu svest o kulturi pamćenja, a to se može ako se osmisli i institucionalizuje državni projekat, jer istraživanje, publikovanje i memorijalizacija stradanja u 20. veku, pa i u Sarajevu, ne može i ne sme biti stvar entuzijazma pojedinaca, već prvorazredni državni projekat i nacionalni poduhvat, na primeru Jevreja.

Naveo je da današnje generacije znaju veoma malo, čak i tragično malo svoju istoriju i stradanja.

Izvor