Fajzer i Bajontek na putu da u roku isporuče vakcine EU

BajonTek i Fajzer rade na tome da se u Evropi od 15. februara poveća isporuka vakcine koju su zajedno razvili, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

fajzer, vakcina, koronavirus,

Fajzer je uspešno modifikovao proizvodne procese u svom proizvodnom pogonu u mestu Purs u Belgiji, vraćajući kompanije na prvobitni raspored isporuka doza vakcina u Evropsku uniju, navode iz BajonTeka.

Kompanija je takođe saopštila da je njena evropska proizvodna mreža nastavila da se širi, od tri partnera u decembru 2020, kada je vakcina kompanija prvi put odobrena, do trenutnih 13.

Kompanije očekuju da će proizvesti dve milijarde doza vakcine u 2021. godini.

Evropske zemlje se bore sa velikim kašnjenjima vakcina, barem privremeno, jer svi zapadni proizvođači vakcina sa odobrenim injekcijama – Moderna, Fajzer i partneri BajonTek i AstraZeneka – zaostaju za svojim pogričetnim ciljevima isporuke.

”Fajzer” obećao dodatnih 75 miliona doza za Evropsku uniju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će partnerske kompanije ”Fajzer” i ”Biontek” isporučiti dodatnih 75 miliona doza vakicna EU u drugom kvartalu 2021. godine.

”Ukupno će biti isporučeno do 600 miliona doza tokom 2021. godine”, napisala je fon der Lajen na Tviteru.

Predsednica EK najavila je i da je dogovoreneo da i ”Atra Zeneka ” u prvom kvartalu 2021. godine isporuči dodatnih devet million doza za EU27 u prva tri meseca ove godine.

Izvor