Evropa: U Francuskoj kritično – male su šanse da se izbegne treći lokdaun; U Grčkoj ponovo otvorene srednje škole

Ovaj broj dostigao je nivo koji je poslednji put viđen 1. decembra, preneo je Gardijan pisanje Rojtersa.

korona, kovid, pandemija, bolnica, 44

Francuska, koja je zabeležila 195 smrtnih slučajeva juče, juče je registrovala 19.235 inficiranih kovidom, a broj osoba koje su na infenzivnoj nezi je veći za 45 i iznosi 3.158.

Šanse da se izbegne treći lokdaun u Francuskoj su male, ali vlada će činiti sve što može da izbegne to, rekao je danas portparol vlade Gabrijel Atal.

On je rekao za Fransinfo radio da je ohrabrujuće da je zabeležen pad u broju novozaraženih prošle nedelje, preneo je Rojters.

Francuska je šesta zemlja na svetu po broju obolelih od kovida, sa blizu 3,2 miliona inficiranih, pokazuju podaci sajta worldometers.info.

Grčka: Ponovo otvorene srednje škole

Škole u Grčkoj su bile zatvorene nekoliko nedelja zbog pandemije korona virusa, odnosno restriktivnih mera koje je uvela vlada, ali je sada doneta odluka na najvišem nivou da se otvore srednje škole.

Grčka vlada je rešila da otvori škole na predlog zdravstvenih eksperata, prenela je agencija ANA.

Srednjoškolci će morati da nose maske, kako u zatvorenom, tako i u otvorenom, da redovno peru ruke i da provetravaju prostorije.

Bugarska: 130 novozaraženih, umrlo još 17 osoba

 U Bugarskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 130 novih slučajeva korona virusa od 1.962 testirana uzorka, a ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije dostigao je 218.748, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu coronavirus.bg.

Stopa pozitivnosti je 6,63 odsto, prenosi agencija BTA.

Trenutno je aktivno 22.651 sluccaj infekcije, na bolničkom lečenju je 2.886 kovid pacijenata, od kojih su 264 na intenzivnoj nezi.

Preminulo je još 17 kovid pacijenata, a ukupan broj preminulih od početka pandemije je 9.045.

Mađarska: 1.124 novozaraženih, umrle još 54 osobe

Od početka pandemije potvrđeno je ukupno 368.710 slučajeva KOVID-19, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu koronavirus.gov.hu.

Od korona virusa umrle su još 54 osobe, a ukupan broj preminulih je 12.578, prenosi agencija MTI.

Oporavilo se 264.260 osoba, a trenutno su aktivna 91.872 sluccaja KOVID-19.

Na bolničkom lečenju su 3.682 kovid pacijenta, od kojih su 273 na respiratorima.

Od danas u Italiji ublažene antikovid mere

 U Italiji je 237 osoba preminulo od zaraze kovida19, a 11.250 je novozaraženih, javlja danas agencija Ansa, dodajući da je ovo prvi put u poslednjih nekoliko meseci od početka drugog talasa pandemije da su zabeleženi ovako niski dnevni podaci o epidemiji.

Od danas u najvećem delu Italije antikovid mere su ublažene, izuzev četiri regiona gde je nivo zaraze još visok, dok ostali prelaze u takozvanu “žutu zonu”.

To znači otvoreni barovi, restorani, prodavnice, muzeji i tokom vikenda po prvi put nakon dva meseca biće otvoreni šoping centri. Osnovne mere zaštite ostaju, međutim, na snazi kao i zabrana međuregionalnog saobraćaja.

Ali još juče, dan pre nego što je stupila na snagu mera ublažavanja zabrana, u gradovima širom Italije zabeležene su velike gužve na trgovima, ulicama i okupljanja ljudi.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca je zbog toga upozorio da “je virus i dalje prisutan, da opasnost nije prošla i da ublažavanje antikovid mera ne znači slobodni svi i sve”.

I vladin komesar za vanredne okolnosti Domeniko Arkuri je u televizijskom programu pozvao građane na oprez.

U Rusiji juče 17.648 novih slučajeva kovid-19

 Rusija je proteklog dana prijavila 17.648 novih slučajeva kovid-19, najmanji dnevni broj od 28. oktobra,

čime je ukupan broj obolelih dostigao 3.868 087, saopštio je danas ruski Krizni štab za kovid-19.

Iz bolnica je juče otpušteno 18.169 pacijenta s dijagnozom korona virusa, a sedmi dan za redom je više oporavljenih nego novih slučajeva, saopštio je ruski Krizni štab.

Ukupan broj oporavljenih dostigao je 3.318.173. pa je stopa oporavka od ove bolesti premašila 85 odsto svih obolelih, navode ruski zvaničnici, prenosi TAS S.

Broj preminulih od posledica kovid-19 u Rusiji porastao je proteklog dana za 437, ukupno 73.619 umrlih, ali je stopa mortaliteta i dalje na 1,9 odsto, navodi krizni štab.

Izvor