EU pooštrila pravila za ulazak putnika u blok

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Rojters.

Istovremeno, zemlje EU se podstiču da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

koronavirus, covid, 19, granicni, prelaz, kontrola, granica, austrija, italija, 2

Nove mere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva Kovida na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Takođe predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti korona virusa, navodi se u tekstu.

Sporazum zemalja EU, inače, odnosi se na manje važna putovanja i služi kao smernica zemljama EU, koje imaju konačnu reč. Tako su neke zemlje EU poput Nemačke uvele stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka, Unija je skinula Japan sa liste zemalja iz kojih putnici mogu da posete blok bez ograničenja u vezi sa kovidom.

Na spisku su sada Australija, Kina, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, iako uključivanje Kine zavisi od toga da li ona dozvoljava ulazak putnicima iz EU.

Savet EU usvojio preporuke o restrikcijama na putovanja

Savet EU usvojio je danas preporuke Evropske komisije o koordinisanom pristupu ograničavanju kretanja zbog pandemije korona virusa, saopšteno je iz Saveta.

Preporuke se odnose na izbegavanje svih nebitnih putovanja, kako bi se usporio uvoz i širenje novih zaraznijih sojeva korona virusa.

Zemlje članice usvojile su odluku da se tamno crvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

“Države članice treba da zahtevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamno crvenom bojom da se pre dolaska podvrgnu testiranju na Kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, na primer zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu.

Ukoliko se i uvede zahtev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna, navode u Savetu EU.

Kurc: Austrija pooštrava kontrole granica zbog novih sojeva

Austrija će značajno pooštriti kontrole granica kako bi sprečila putnike koji dolaze u zemlju da uvezu nove sojeve korona virusa, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc na konferenciji za novinare, posvećenoj ublažavanju mera zaključavanja u zemlji, nije precizirao kakvi će koraci tačno biti preduzeti, ali je pomenuo takozvani brazilski soj virusa, iako on još nije identifikovan u Austriji, prenosi Rojters.

Prethodno je austrijska vlada saopštila da će od narednog ponedeljka biti ublažene mere zaključavanja, koje su uvedene zbog korona virusa.

Umesto lokdauna, biće na snazi biti noćni policijski čas, a škole i prodavnice koje se ne smatraju neophodnim za život građana ponovo će biti otvorene.

Kako navodi vlada, nastavu u školama moći će da pohađaju samo učenici koji su testirani na korona virus, dok će ostali nastavu pratiti preko interneta.

Kako se dodaje, učenici će biti testirani u školi, a razredi u koje idu stariji učenici biće podeljeni u odvojene grupe.

U radnjama će kupci morati da nose zaštitne maske FFP2, poručila je austrijska vlada u saopštenju.

Izvor