Član delegacije SZO u Kini Dedkov: Neće hvatati slepe miševe po pećinama

To je u izjavi za TAS S potvrdio Vladimir Dedkov, zamenik direktora istraživanja na Institutu Paster u Sankt Peterburgu i član SZO misije u Kini.

“Peking ne stvara nikakve prepreke našoj istraživačkoj aktivnosti. Tako je od samog početka. Kineska strana deluje maksimalno otvoreno, pruža podatke, udovoljava zahtevima i učestvuje u diskusijama, ne mogu ništa loše da kažem na tu temu “, rekao je Dedkov agenciji.

sismis,, slepi, mis

On je potvrdio da stručnjaci SZO, koji se nalaze u kineskom Vuhanu kako bi istražili poreklo nove infekcije korona virusom, ne planiraju da uzimaju uzorke i da tokom posete neće moći da odgovore na glavna pitanja, kao što su odakle potiče novi korona virus i slična, već će se to učiniti kasnije.

“Ovo je samo prva velika poseta i tokom nje će biti isplanirana dalja istraživanja. Mislim da tokom ove misije ne bismo trebali da uzimamo nikakve uzorke. Naš zadatak je analiza i planiranje, mi treba da nacrtamo program istraživanja zajedno sa kineskom stranom, a biće potrebno određeno vreme za njegovo sprovođenje”, objasnio je Dedkov.

On se uzdržao da odgovori na pitanje o detaljima programa trenutne misije, dodajući da je video izveštaje u medijima u kojima se navodi da će stručnjaci SZO biti odvedeni u područja staništa slepih miševa.

“Pročitao sam da treba da odemo u pećinu da uhvatimo slepe miševe. Bio sam veoma iznenađen. Bilo bi mi drago da to učinimo, ali sumnjam da će se to dogoditi “, rekao je ruski ekspert.

On je kazao i da stručnjaci SZO nemaju ključnu hipotezu o poreklu virusa.

“To je ono što trenutno radimo, razmatramo sve moguće hipoteze, razmatramo sve činjenice koje imamo, sortiramo ih i onda donosimo odgovarajuće zaključke o tome koliko je verovatan određeni lanac događaja”, objasnio je Dedkov.

On smatra da je tvrdnja da je pandemija KOVID-19 istovremeno započela u različitim delovima sveta, samo jedna od teorija koja zahteva verifikaciju.

Misija SZO stigla je u kineski grad Vuhan 14. januara kako bi istražila poreklo nove infekcije korona virusom. Po dolasku stručnjaci SZO stavljeni su u dvonedeljni karantin. Ovo vreme je korišćeno za onlajn konsultacije sa kineskim specijalistima, a zatim su započeli svoj terenski rad, navodi agencija.

Izvor