Bačkopalančani ne daju svoje šume

BAČKA PALANKA –

Priča o ekologiji i briga za drveće čini se nikada nisu bili toliko popularni među Bačkopalančanima kao poslednjih dana. Nakon seče stabala na čuvenoj plaži Tikvara, takođe i u Bagremari, i uz najavu nove seče – stare Polojske šume, pobunili su se lokalni aktivisti i zapitali koliko je to legalno. Tragom tih odgovora, krenula je naša dopisnička ekipa.

...

Polojsku šumu u blizini Bačke Palanke uglavnom čini hrast lužnjak, star 117 godina.

suma

U” Vojvodina šumama” kažu da će Polojska šuma za nekoliko godina sama da se uruši jer su počeli procesi sušenja i da je zato važno da se poseče pre nego što se skroz razgradi. Međutim, aktivistkinja smatra da je upravo taj period dragocen za očuvanje biodiverziteta jer je Polojska šuma stanište mnogih zaštićenih vrsta ptica i insekata.

Sem ekološkog značaja, aktivisti ističu da se u Polojskoj šumi nalaze i arheološke iskopine, da se za nju vezuju mnoge legende o Hazarima, kao i to da se na tom mestu već 60 godina lokalna kobasicijada.

Iako aktivisti napominju da će lokalno stanovništvo izgubiti mnogo sečom stare hrastove Polojske šume, u “Vojvodina šumama” uveravaju da će sečom koja je planirana ovog meseca, a potom sadnjom mladog hrasta i redovnom brigom, uspeti da sačuvaju tu zaštićenu vrstu.

[embedded content]

Izvor