Pašinjan: Rusija i Jermenija imaju zajedničke poglede na budućnost

“Mislim da moramo da uskladimo svoje vizije o bliskoj i strateškoj budućnosti i siguran sam da imamo generalno zajedničke poglede na ovo pitanje, zajedničke planove, a na osnovu rezultata današnjih razgovora moramo to da izjavimo”, rekao je Pašinijan, preneo je TAS S.

On je, takođe, naveo da je za Jermeniju veoma važno ne samo da nastavi, već i uzimajući u obzir specifičnost trenutne situaciju, produbi kontakte s Rusijom, kao i kanale interakcije kako bi se prevazišla situacija koja se razvila u zemlji i u regionu u celini.

nikol pasinjan jpg

Pašinijan se u prisustvu jermenskog ministra odbrane Vagaršaka Harutiunijana sastao i sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je izjavio da Rusija namerava da spreči dalje krvoproliće u Nagorno-Karabahu.

Treba obaviti mnogo posla na uspostavljanju mirnog života u Nagorno-Karabahu, a sa naše strane je, naravno, glavni cilj da

se spreči krvoproliće, rekao je Šojgu.

“To je zadatak koji je pred nas stavio naš vrhovni komandant i mi smo mu posvećeni. Došli smo sa velikim planom, nadamo se da ćemo ga sprovesti”, istakao je Šojgu.

U Jerevan je danas stigla delegacija iz Rusije, u kojoj su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera Aleksej Overčuk, ministar zdravlja Mihail Muraško i šefica Rospotrebnadzora Ana Popova.

Alijev: Imamo dokaze, Jermeni angažovali strane plaćenike

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u Bakuu saopštio da postoje dokazi u vidu fotografija i video-snimaka koji potvrđuju da je jermenska strana angažovala strane plaćenike tokom sukoba u Karabahu.

„Jermenija je aktivno angažovala strane plaćenike. Imamo mnogobrojne foto i video dokumente, imamo i pasoše stranih državljana, konkretno Francuske, SAD, Libije, Kanade i drugih zemalja, Gruzije“, precizirao je Alijev.

Prema njegovim rečima, samo deo tih stranaca ima jermensko poreklo, prenosi Sputnjik.

„Ali to ne menja suštinu pitanja, jer je angažovanje stranih plaćenika od strane Jermenije, naravno, nedopustivo“, zaključio je Alijev.

Azerbejdžan i Jermenija su se više puta međusobno optuživali za angažovanje stranih plaćenika tokom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je jednom prilikom izjavio da oko 2.000 plaćenika sa Bliskog istoka učestvuje vojnom konfliktu u Nagorno-Karabahu.