Objavljen snimak pokušaja paljenja srpske zastave u Gračanici

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da je snimak predat policiji, prenosi RTS.

gracanica,spomenik, obilicu

Popović je ranije danas pozvao policiju i Kfor da reaguju nakon što pokušaja paljenja srpske zastave u Gračanici.

Popović je istakao da su srpski zvaničnici upozoravali da postavljanje bilborda sa amblemom OVK u opštini Gračanica može da bude okidač za incidente, koji se poslednjih dana ponavljaju i ocenio da “i dalje niko nema sluha za sve ono što se dešava u Gračanici”.

gracanica,paljenje,benzin

“Mi smo ostali na ovim prostorima, jer želimo da gradimo budućnost, ali ne budućnost koja će biti minirana incidentima i provakcijama. Još jednom apelujem na međunarodnu zajednicu, policiju i Kfor da upozore sve one koji pokušavaju da naruše mir na Kosovu i Metohiji da to ne smeju da rade”, rekao je Popović, prenosi Kosovo onlajn.

Petković: Odlučno protiv ekstremnističkih provokacija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da su se ostvarile prognoze da će eskalirati ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije ukoliko ne budu preduzete odlučne preventivne mere.

“Ekstremisti su se sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice. Očekujemo da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da se na Prištinu izvrši pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama”, stoji u saopštenju Kancelarije.

Ukazano je takođe da je nedopustivo da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave zauzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika OVK.

Petković je apelovao na Srbe na Kosovu i Metohiji da u narednim danima budu obazrivi, ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

“Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru”, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.