Poslednji oproštaji od Irineja: “Takvi kao vi nikada ne odlaze”, “Vječnaja pamjat”

Beograd — Od srpskog patrijarha Irineja, koji je preminuo danas od posledica koronavirusa, opraštaju se zvaničnici i javne ličnosti Srbije.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Prvi se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na svom Instagram profilu “buducnostsrbijeav” napisao: “Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…”

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.

“Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage”, navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

Ministar Finansija Srbije Siniša Mali na svom Instagram profilu je napisao: “Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena. Večna Vam slava i hvala.”

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je u telegramu saučešća da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja. “Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim gradjanima Srbije”, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Ministarka pravde Maja Popović istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske Pravoslavne Crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac. “Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save”, istakla je, između ostalog, Popović.

I Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uputio je danas Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve telegram sa izrazima saučešća povodom smrti Patrijarha Irineja. “Moje iskreno saučešće Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i narodu povodom upokojenja u Gospodu Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod”, naveo je Nedimović u telegramu saučešća.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u saučešću uSvetom arhijerejskom sinodu SPC navodi: “U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu”, naveo je Mirović. On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. “Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat”, naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio da je sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja i da je ceo srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.Kako je saopšteno, princ Aleksandar Karađorđević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao “borac za Crkvu i srpski narod”.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u kom je naveo da se patrijarh Irinej ceo život borio za nacionalne interese srpskog naroda i njegovo jedinstvo. “Uspomena na patrijarha neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na celoj teritoriji Srbije”, napisao je Šešelj.

Od patrijarha se oprostio i lider SPAS-a Aleksandar Šapić uz kratku poruku na Tviteru.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio “jedan i jedinstven”. On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo. “Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i andjeli čuvaju u carstvu nebeskom”, napisao je, između ostalog, Vesić.

Poruke iz RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Dodik je poručio da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja. Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron. Srpski član Predsedništva BiH istakao je da se njegova svetost patrijarh Irinej “preselio u večnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod”.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je uputila saučešće Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu. “Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet”, navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Krivokapić: Bio je veliki čovek

Mandatar nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić poručio je povodom smrti patrijarha srpskog Irineja da je on bio veliki čovek u teškim vremenima. “Bio je veliki čovek koji je u teskim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvecenost Bogu i ljudima. Vecan pomen”, napisao je Krivokapić.