Region: U Hrvatskoj 36 novih slučajeva, četvoro preminulih; Severna Makedonija: 166 novozaraženih

Testirana su 984 uzorka, a broj aktivnih slučajeva je sada 738, prenosi Hina.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno je zabeleženo 5.260 slučajeva korona virusa, a preminulo je 149 pacijenata.

testovi, korona, kovid, 19

Do danas je ukupno testirano 121.320 osoba.

Severna Makedonija: 166 novozaraženih, četvoro preminulo

U Severnoj Makedoniji u poslednjih 24 sata registrovani su 166 novozaraženih virusom kovid, dok je njih četvoro preminulo, prenose makedonski mediji.

Od početka epidemije u toj zemlji ukupan broj zaraženih iznos 11.054. Ukupno da sada je ozdravilo 6.882, dok njih 497 je preminulo od posledice virusa. Broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku u Severnoj Makedoniji iznosi 3.675.

U Crnoj Gori 60 novozaraženih, preminula jedna osoba

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata potvrđeno 60 novih slučajeva koronavirusa na osnovu 431 testiranog uzorka, a preminula je jedna osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Najviše novozaraženih je u Podgorici, 30, a sledi Bijelo Polje sa 13, prenose Vijesti. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori trenutno iznosi 1762.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3.258. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 od početka juna je 42, a od početka godine 51.

Karantin i izolacija u Crnoj Gori skraćeni na 14 dana

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) u Crnoj Gori odlučilo je da skrati vreme samoizolacije i institucionalne izolacije sa sada propisanih 21 dan na 14 dana.

Odluka je doneta na predlog Instituta za javno zdravlje u skladu sa međunarodnim preporukama i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, u Velikoj Britaniji, SAD, Japanu, prenose Vijesti.

“Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost obolelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo te da su pacijenti zarazni dan ili dva pre pojave simptoma, da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana prisustva simptoma da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih deset dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome”, navodi se u saopštenju NKT.

Zaraznost asimptomatskih slučajeva, dodaje se, očigledno traje i kraće.

“Ovo ukazuje da pacijenti koji nisu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje te samim tim ne postoji potreba za njihovom samoizolacijom nakon 14. dana”, objašnjava NKT.

Mera samoizolacije se ukida licima kojima je na dan stupanja na snagu ove mere isteklo 14 dana trajanja samoizolacije, a najmanje tri dana nemaju simptome ni znakove infekcije.