Istraga protiv navijača Dinama za transparent mržnje prema Srbima

L.J. je tokom istrage, pokušavajući da objasni kako je nastao transparent s natpisom “J***t ćemo srpske žene i decu”, priznao da je na transparentu dodao i ustaško “U”.

lisice, privodjenje, istraga, hapsenje

On je rekao da zna da je to znak Nezavisne državne Hrvatske, ali da ne zna da li je isticanje toga simbola kažnjivo, prenosi Jutarnji list.

“Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopšte napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo”, rekao je on.

Opštinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv L.J i još petorice njegovih prijatelja, pripadnika skupine Bad Blue Boys zbog toga transparenta i povika “Ubij Srbina”.

Kako navodi hrvatski Jutarnji list, L.J. i njegovim prijateljima, koji su već proveli dva meseca u istražnom zatvoru, prete bezuslovne zatvorske kazne.

Za L. J, koji je izradio transparent, tužilaštvo traži delimičnu uslovnu zatvorsku kaznu od 14 meseci zatvora s tim da najmanje šest meseci mora da provede u zatvoru, dok bi mu ostatak od osam meseci zatvora bio uslovljen time da u roku od dve godine ne počini novo krivično delo.

Za ostale okrivljene, K.S, B.Ž, J.G, D.C. i T.Š. tužilaštvo traži bezuslovne kazne od pet meseci zatvora.

Advokat jednog od uhapšenih Mario Medak rekao je za Jutarnji list da su svi osumnjičeni nedavno pušteni da se brane sa slobode, ali da su im određene mere opreza.

Jutarnji list navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da su im zabranjene posete fudbalskim utakmicama i da moraju da se redovno javljaju policiji.

Kako dodaje, postupak će najverovatnije na jesen početi pred zagrebačkim Opštinskim kaznenim sudom.

Grupa mladića, članova BBB-a , razvila je 11. juna ove godine transparent “J***t ćemo srpske žene i decu”, na kojem je zadnje slovo bilo stilizovano kao ustaško “U”.

Oni su razvili i zastave sa obeležjima HOS-a, a skandirali su i “Ubij Srbina”.

Tužilaštvo je prvobitno sumnjičilo šestoricu navijača i zbog držanja zastave HOS-a, ali im se nakon sprovedene istrage optužnicom to više ne stavlja na teret.

Jutarnji prenosi i da je jedan od pripadnika BBB -a, koji se zatekao tamo, a koji je ispitan kao svedok, rekao da su se svi okupili toga dana na otvaranju murala Dinama, koji su naslikali na zidu ispod terase lokala u Kustošijanskoj ulici.

Kako je naveo, dogovorili su se da izrade dva transparenta “U Vukovaru hrvatskome gradu, mnogi četnici ostavili bradu” i “Ćao, inspektore”, ali je L. J. predložio da se napravi i transparent “J***t ćemo srpske žene i decu”.

On tvrdi da su mu svi govorili da to ne radi, a transparent je tokom istrage nazvao “gnusnim”.