Grčka: Policija zatvorila noćni klub na Parosu, uhapšeno više osoba

Na Mikonosu je uhapšen italijanski državljanin koji je organizovao žurku u kući na kojoj je bilo previše ljudi. Policija je proveravala da li se devet barova na plaži i 17 barova i klubova pridržava propisanih mera.

Dve osobe su uhapšene pošto nisu imale dozvolu za postavljanje ležaljki na plažu, i još šest pojedinaca zbog stvaranja buke.

Na Santoriniju su privedene tri osobe, takođe zbog remećanja javnog reda i mira, a posle inspekcije sedam barova i klubova.

Grčka je otvorila šest glavnih luka za pristajanje kruzera, prvi put u ovoj turističkoj sezoni koju je veoma pogodila pandemija koronavirusa.

Međutim, prvi brodovi očekuju se tek za tri sedmice.

grand, princess, kruzer

U pismu koje je uputio ministar turizma Hari Teoharis međunarodnom udruženju kruzera i glavnim operatorima za krstarenja navodi se da su luke Pirej, Rodos, Heraklion, Volos, Krf i Katakolon spremne da ponovo primaju putnike sa brodova za krstarenje.

Nakon što pristanu u jednu od šest navedenih luka, kruzeri će moći da uplove i u druga mesta u Grčkoj, u skladu s lokalnim zahtevima vezanim uz pandemiju, navodi agencija ANA.

Kruzeri će početi da pristaju u grčke luke od 20. avgusta, saopštio je ministar pomorskog saobraćaja Đanis Plakiotakis.

Turizam čini četvrtinu grčke ekonomije, pa vlasti pokušavaju da ponovo ožive taj sektor, ističući da je zemlja uspela da se dobro izbori sa pandemijom.

U Grčkoj, u kojoj živi 10,5 miliona stanovnika, do sada je registrovano skoro 4.500 slučajeva, a preminulo je 206 ljudi od posledica zaraze korona virusom.

Zemlja je kopnene granice otvorila u junu, a 1. jula je otvorila i aerodrome, uglavnom za letove iz Evrope.

Od 1,3 miliona putnika, prema zvaničnim podacima, registrovano je 340 pozitivnih na koronavirus.