Svilajnac na mapi naučnog turizma u Srbiji

Kada kročite u Prirodnjački centar u Svilajncu imate osećaj kao da ste ušli u vremensku kapsulu. Sa devet stalnih postavki muzejski deo vodi posetioce kroz istoriju nastanka naše planete, evoluciju živog sveta ali i kroz različitosti kontinenata.

svilajnac, naucni, turizam

“Ono što mi nastojimo jeste da pružimo posetiocima jedan vid putovanja, putovanja kroz vreme kroz različite geološke periode od samog nastanka pa sve do danas, ali isto tako ovo je i jedan vid putovanja na različita mesta odnosno kontinente. Jednima je lepša oblast minerologije ili geologije, drugima je pak biologija ali recimo da su ipak životinje Afrike i replike dinosaurusa favoriti”, kaže Stefan Radević, kustos u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu.

Nakon muzejskog dela pred posetiocima se otvaraju vrata Dino parka sa čak 36 eksponata dinosaurusa u prirodnoj veličini.

“Postavljeni su kroz park tako da prate celu evoluciju nastanka prvog organizma kroz vreme, zatim nastanka svakog dinosaurusa pojedinačno i naravno park sa eksponatima se završava u dečijoj igraonici pored koje se nalazi peskarnik gde deca imaju prilike da se bave arheologijom”, ističe Danijela Čuknjić, v.d. Sportsko- turističkog centra Srbije Svilajnac.

dino, park, svilajnac

Ukoliko nikad niste bili u vulkanu sada imate priliku jer se u parku nalazi i prikaz unutrašnjosti vulkana i njegovog jezgra. Turisti iz cele Srbije porodično dolaze da uživaju u raznolikosti parka.

Prirodnjački centar radi od 10 ujutru do osam uveče, a sa kupljenom ulaznicom posetioci mogu besplatno da koriste i gradski bazen ali i da iznajme bicikl i uživaju u otkrivanju zanimljivih mesta u Svilajncu.