Zelena oaza – Jezero “Laguna” u Banatskom Velikom Selu

Jezero ”Laguna” u Banatskom Velikom Selu, dvadesetak kilometara udaljenom od Kikinde, danas je zelena oaza, idealno mesto za odmor, rekreaciju, uživanje u prirodi i ribolov. Nekada je to bila obična deponija, da bi složni Velikoselci, taj prostor uredili, poribili i napravili veoma lepo mesto za uživanje. Vrlo brzo se pročulo za ”Lagunu”, tako da ga danas posećuju ribolovci iz drugih mesta, kako bi iskoristili priliku da uživaju u miru i tišini.

laguna, jezero

”Ova atmosfera je odlična, društvo je tu, ljudi šetaju, staza koja je napravljena je divna i baš je ovo prijatno mesto za odmor” – kaže Branislav Mirković, posetilac.

Jezero je poribljeno šaranima, ima dosta karaša, a neretko se ulovi i grabljivica poput štuke ili smuđa. Dubina jezera je oko dva metra, a na svakom mestu obezbeđeno je dovoljno prostora za nesmetan ribolov.

”Sviđa mi se jako ambijent. Sećam se kako je ovo nekada bilo, kada je tek počinjalo uređenje i moram da kažem da sam oduševljen kako su oni to uredili”- ističe Ivan Šibul, ribolovac.

laguna, jezero3

Mesto je vrlo brzo postalo poznato, ne samo u našoj zemlji, već i ljubiteljima prirode iz Rumunije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Posebna pogodnost je kampovanje uz sportski ribolov.

”Jezero raspolaže sa 19 pecaroških pozicija, imamo stazu oko jezera, to je takozvana staza zdravlja po kojoj svi mogu da šetaju i vide prelepo jezero i uživaju lepoti koju im mi nudimo” – podseća Branko Glišić, predsednik Kluba ”Laguna”, Banatsko Veliko Selo.

Poseban akcenat prilikom uređenja ”Lagune” bio je stavljen na očuvanje autohtonih vrsta šarana, kako bi ceo prostor podsećao na starija vremena, tako da nije ni čudo što se jezero odavno nalazi i na mapi aktraktivnih turističkih destinacija koju treba posetiti tokom godine.