Pupovac: Milošević preuzeo teret odlaska u Knin

“Čuo sam se danas sa Zoranom Milanovićem, juče sam se video sa Medvedom i obojica su potvrdili da će doći u Grubore”, rekao je Pupovac u Dnevniku Nove TV uoči obeležavanja 25. godišnice ”Oluje” u Kninu, posle koje će se u avgustu održati i komemoracija za srpske civile u Groborima.

milorad pupovac jpg

Vezano za dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin na godišnjicu “Oluje”, Pupovac je rekao da je “taj teret preuzeo Boris Miilošević kao član Vlade”, dok će on u ponedeljak otići u Dvor na Uni na komemoraciju za 64 pacijenta psihijatrijske bolnice u Petrinji, koji su u Dvoru ubijeni za vreme ”Oluje”.

U ovom trenutku, smatra Pupovac, najvažnije je da svi shvate, i Hrvati i Srbi, da niko u Knin ne ide da bi još jedanput nekome naneo bol, da bi učinio legitimnim bilo čije stradanje, prenela je Hina.

“Čujem, tako neki govore, a neki se boje da je tako. Milošević ide tamo sa mnogo većim i značajnijim ciljem, a to je da se počnu poštovati žrtve i jednih i drugih i da se okrenemo stvaranju društva koje će biti zasnovano na istinskoj kulturi mira”, kazao je Pupovac.

Najvažnije je, naglasio je on, da “sa srpske i hrvatske strane postoji minimalni konsenzus o tome da ovakvi datumi i traumatska iskustva više ne budu povod za dalje održavanje ratnih rovova, nego za njihovo prevazilaženje”.

Pupovac dodaje da će u ponedeljak biti u Dvoru na Uni, a u Srbiju će, kaže, ići neko drugi.

“Moj je posao stvaranje mostova, da se iskustva između Srbije i Hrvatske počnu menjati”, dodao je on.

“To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse – treba”, zaključuje Pupovac.