Kako je pandemija uticala na porođaje u subotičkoj bolnici?

Sačuvajmo postojeće da bi dobili nove živote. Zbog toga, svaka trudnica pred porođaj se podvrgava brzom testu na korona virus, ukoliko prethodno nije urađeno standardno testiranje. Na osnovu rezultata određuje se stanje porodilje, a samim tim i dalji koraci. Ukoliko je test negativan, procedura zbrinjavanja buduće mame je standardna. Ukoliko je pozitivan, scenario je drugačiji.

trudnoca trudnica trudnice porodilja sxc jpg

“Sada, kada je mama pozitivna, ako ima kovid19 infekciju, a to smo imali, u tom slučaju, a dete nije bilo dobro, zahtevalo je terapiju i pored toga što je bilo kovid negativno, ono je pokazivalo znake oboljenja, znake infekcije, tako da smo mi dete lečili iz tog razloga, a i majka je morala biti lečena, tako da iz tog razloga mama i beba nisu mogle biti zajedno” – kaže načelnica odeljenja neonatologije Opšte bolnice u Subotici dr Branka Milisavljević.

A kada će i koliko vremena u bolnici mama i beba provoditi zajedno, zavisi od njihovog daljeg zdravstvenog stanja. U suštini, čim su i mama i beba zdrave i sposobne, biće zajedno. A ukoliko i nisu, kada je mama zdrava, i u tom slučaju njeno mleko ima svoj put do bebe koja je iz zdravstvenih razloga odvojena od mame i pod terapijom.

“U tom slučaju majke izmuzaju svoje mleko, mi pomažemo oko laktacije i onda ona na svaka tri sata donose tu hranu i mi sa njenim mlekom hranimo njene bebe”- dodaje ona.

Korona je uticala i na vantelesnu oplodnju. Prema pisanju Subotičkih novina, i u nedavno otvorenom Centru za vantelesnu oplodnju ovi postupci su obustavljeni zbog mogućeg negativnog uticaja virusa na razvoj embriona.