Kako je korona “putovala” svetom

ĐENOVA –

Skoro dve trećine prvih slučajeva pozitivnih na virus kovid-19 povezano je sa putovanjima u Kinu, Italiju i Iran, pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

Prvi slučaj zaraze kovidom-19 potvrđen je u decembru u kineskom gradu Vuhan, a SZO je 11. marta proglasila pandemiju izražavajući zabrinutost zbog alarmantnog širenja tog virusa.

coronavirus, koronavirus, ilustracija, maket, model

Istraživanjem američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) obuhvaćeno je 99 zemalja van Kine, od kojih je u 75 zabeleženo da su prvi slučajevi registrovani nakon “nedavnog putovanja u zemlju koja je pogođena” virusom kovid-19.

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji su posetili Italiju čine 27 odsto prvih slučajeva zaraženih virusom kovid-19, Kinu 22 odsto, a Iran 11 odsto pre nego što je proglašena pandemija.

Kako je navedeno u izveštaju, tokom prvih 11 nedelja od izbijanja virusa identifikovano je 32.459 slučajeva kovida-19 u 99 zemalja van Kine.