Demonstranti i dalje blokiraju Sofiju

SOFIJA –

Glavne raskrsnice u Sofiji i danas su pod blokadom antivladinih demonstranata, koji protestuju 23. dan za redom. Već treći dan na Orlovom mostu – jednoj od glavnih magistralnih staza Sofije, koja je tokom godina postala nešto poput simbola antivladinog nezadovoljstva, postavljeni su šatori, prenosi bugarska agencija BTA.

Protesti su uglavnom bili mirni, osim povremenih sukoba između policije i osoba koje su delovale kao provokatori. U manjem incidentu koji se dogodio jutros, jedan demonstrant je polio vodom ženu koja je negodovala zbog neprijatnosti koje je protest prouzrokovao, a ona ga je udarila štapom za hodanje. Oboje su privedeni u policijsku stanicu.

bugarska, protest

Policija je navela da ima mnogo pritužbi ljudi, uključujući i osobe sa invaliditetom, na poremećaje u saobraćaju. Demonstranti su odlučni da će ostati na mestu dok vlada i glavni tužilac ne podnesu ostavke.

Kasnije u toku dana, vladajuća stranka GERB izašla je sa zvaničnim stavom da situaciju treba rešiti bez agresije, samo dijalogom.

“Želimo da oštro osudimo ono što se u Sofiji dešava sa njena dva miliona stanovnika. Poštujemo pravo bilo koga na protest, ali to se ne sme dogoditi na štetu drugih građana”, rekao je Aleksandar Nenkov.

Prema njegovim rečima, eskalacija tenzije i ostavka vlade bi ugurali državu u još jedan, daleko ozbiljniji problem, i bilo bi neprihvatljivo Bugarsku ostaviti bez radnog parlamenta i sa privremenom vladom.

Izjavio je da GERB kao nosioci vlasti trenutno snose svu odgovornost za zemlju.