Digitalizacija poljoprivrede u našoj zemlji polako, ali sigurno napreduje

Digitalizacija poljoprivrede u našoj zemlji polako, ali sigurno napreduje, a s obzirom na to da digitalne tehnologije u toj grani privrede postaju neophodne, o tome kako da se to ubrza i podstakne, prezentovala je stručnoj javnosti prof. dr Vesna Bengin.

digitalizacija

Na prvom mestu to su digitalne platforme za povezivanje poljoprivrednika i svih onih koji im trebaju, sa jedne strane savetodavaca, naučnika, eksperata, sa druge strane korisnika, sa treće strane dobavljača repormaterijala, drugih poljoprivrednika prilikom zajedničkih nastupa itd.” kaže dr Bengin.

Pandemija koronavirusa, pokazala je potrebu za digitalnim umrežavanjem poljoprivrednika sa kupcima, ali ističe se da ima još prostora za napredak.

Mi u šali kažemo da je pandemija Kovida-19 uradila jako mnogo za digitalizaciju, verovatno ste i sami videli koliko je krenulo nekih aplikacija, naručivanja nekih proizvoda itd. i tada smo možda priskočili nekim bržim tempom par koraka, vidimo da je digitalizacija moguća, vidimo veliki broj proizvođača koji koristi neke osnovne oblike digitalne poljoprivrede i možemo da im obećamo da ima još puno toga za njih što im može pomoći”, kaže dr Bengin.

“Ono što želimo jeste da utičemo na one ljude koji su odgovorni u toj oblasti, to je naš cilj da ljudi koji su kompetentni čuju”, kaže akademik Stevan Pilipović, predsednik SANU Novi Sad

Usled okolnosti, skup je bio zatvoren za širu javnost, a na njemu su po pozivu učestvovali privrednici i predstavnici IT sektora.