Vanredna situacija u Novom Pazaru, Kragujevcu, Tutinu i Vranju zbog korone

Poslednji grad u tom nizu, Vranje, danas je doneo odluku da proglasi vanrednu situacija, jer je, prema rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića situacija “nestabilna i teška”, pa se uvođenje vanrednih mera nije dovodilo u pitanje. Za osam dana, od 19. do 27. juna, u Vranju je potvrđeno još 140 novoobolelih od Kovida-19.

pandemija, koronavirus, kovid, medicinska, sestra, bolnica

Novi Pazar u četvrtak je uveo vanrednu situaciju, koja podrazumeva zabranu okupljanja u javnom prostoru, otvorenom i zatvorenom više od pet osoba.

Ograničeno je i radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 19 časova, a za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između njih i između stolova i uz obavezu nošenja zaštitne maske koju imaju i osoblje i gosti.

A, posle vikenda u kome je u Novom Pazaru zabeleženo 68 novozaraženih, čime je ukupan broj obolelih dostigao 466, sada se prema rečima nadležnih situacija u tom gradu polako stabilizuje.

Krizni štab Tutina je na sednici u petak zbog povećanog broja zaraženih doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji te opštine, u kojoj je ukupan broj obolelih dostigao 90.

Za vikend, vanredna situacija proglašena je i u Kragujevcu. U kovid sistemu su četiri klinike Kliničkog centra u tom gradu, u kojem su na lečenju 52 pacijenta iz centralne Srbije, a na respiratorima je osmoro obolelih.

I u Kraljevu i Užicu je evidentiran veći broj novoobolelih, ali u tim gradovima, za sada, nije proglašena vanredna situacija.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, na teritoriji tog grada došlo je do ozbiljnog pogoršanja epidemiološke situacije, a danas je registrovano 14 novih slučajeva korona virusa, što je duplo više nego prethodnog dana.

Do sada je na teritoriji Kraljeva evidentirano 97 osoba pozitivnih na Kovid-19, a među novoobolelima uglavnom su mlađi pacijenti između 20 i 40 godina.

Užice ima najveći broj obolelih u Zlatiborskom okrugu, a do sada jeu tom gradu potvrđeno 167 slučajeva zaraze, dok se oporavilo 48 pacijenata.

U glavnom gradu od sutra ujutru važi nova mera – bez maske se neće moći u zatvorene prostore, kao ni u javni prevoz.

Kovid-19 potvrđen kod 17 osoba u Vranju, jedan preminuli

U Vranju, gde je danas uvedena vanredna situacija zbog povećanog broja zaraženih virusom korona, Kovid-19 potvrđen je kod 17 osoba od ukupno 50 testiranih, a preminulo je jedno lice starosti 44 godine, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravlje Vranja.

Uzorci 50 testiranih uzeti su u petak i subotu, a čeka se rezultat testiranja za još 13 osoba, rekao je za Tanjug epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vranja Slađan Stanković.

Naveo je da je od početka epidemije u Pčinjskom okrugu virus korona potvrđen kod 692 osobe, od čega u Vranju kod 561 osobe, u Surdulica kod 62, Vladičinom Hanu kod 32, Bujanovcu kod 26, Preševu kod osam, Trgovištu kod pet i Bosilegradu kod dve osobe.

Od početka epidemije u Vranju je preminulo devet osoba, u Surdulici četiri, Vladičinom Hanu i Bujanovcu po dve osobe, dok je u Trgovištu preminula jedna osoba.