Tači: Onemogućen sastanak u Beloj kući, slučajnost ili spletka?

U obraćanju javnosti preko video poruke koja je prosleđena medijima iz njegovog kabineta, ali postavljena i na njegov Fejsbuk profil, Tači je rekao da ne zna da li je “slučajnost ili spletka” to što je optužnica objavljena baš dok je on bio na putu u Vašington, gde je 27. juna trebalo da se održi sastanak, na inicijativu američkog izaslanika Ričarda Grenela, koji je otkazan posle objavljivanja optužnice.

“Nijedna dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe za inkriminaciju šefa države Kosovo, baš u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće”, rekao je Tači.

hasim, taci

On je ocenio da, “u praksi pravde civiliziranog sveta”, objavljivanje optužnice, pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Nikakav zločin, navodni ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje”, rekao je Tači.

Ako se potvrdi optužnica, podnosim ostavku

Tači je izjavio da će “istog časa” podneti ostavku ako budu potvrđene optužbe protiv njega iz optužnice Specijalnog suda za zločine tzv. OVK i poručio da će se suočiti s tim optužbama.

Tači se obratio javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tači tvrdi da je “političke greške u miru možda pravio, ali ratne zločine nikada”.

“Čak i kad bih se vratio u mračna vremena (predsednika Srbije Slobodana) Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti”, kazao je Tači.

Tači je poručio da neće dozvoliti da, kako je rekao, “ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mesta u međunarodnoj zajednici, kao članice Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”.

On je u obraćanju preko video poruke, koja je prosleđena medijima iz njegovog kabineta, ali postavljena i na njegov Fejsbuk profil, rekao da je Evropska unija postupila s dvostrukim standardima u pogledu Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

On je rekao da dok “Srbija napreduje na svom putu ka članstvu u EU, Kosovo ne uživa čak ni slobodu kretanja”.

Tači tvrdi da se “Kosovo 21 godinu suočava sa pravnim procesima za ratne zločine na svom prostoru, dok, sa druge strane, ratne zločine u Srbiji prati grobna tišina”.

“Tišina Srbije još je teža usled tišine međunarodne zajednice”, rekao je Tači.

On tvrdi i da dve decenije podržava osnivanje međunarodnih sudova za gonjenje počinilaca ratnih zločina i poručio da od toga neće odustati.

Tači je rekao da je ranije shvatio da će borci tzv. OVK platili visoku cenu.

“Ovo je cena za slobodu Kosova”, ocenio je Tači.

Poručio je i da je uveren da će on, kao i neki drugi njegovi prijatelji iz vremena rata, dokazati svoju nevinost, baš kao, podvukao je, i njegov “brat iz krvi rata” Kadri Veslji, nekadašnji predsednik kosovske skupštine, protiv koga je takođe objavljena optužnica.

Tači se danas sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je u poseti Prištini zbog novonastale situacije.

Rama je u dvodnevnoj poseti Kosovu, nakon optužnice koju je Specijalni sud za zločine tzv. OVK podneo protiv Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.