Region: U Hrvatskoj 34 novozaraženih, Slovenci prete stavljanjem na “žutu listu”

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da ukupan broj umrlih ostaje 111, saopštila je slovenačka vlada.

korona, kovid, 19, laboratorija, testovi

U Sloveniji trenutno ima 89 aktivnih slučajeva infekcije, a do sada je ukupno potvrđeno 1.585 zaraženih, prenosi agencija STA.

Hospitalizovano je osam pacijenata inficiranih korona virusom, a nema pacijenata na intenzivnoj nezi.

Slovenija ponovo ograničava broj ljudi na događajima

Slovenačka vlada ograničiće broj osoba na javnim skupovima sa 500 na 50, a jedini izuzetak biće zvanična okupljanja koja je odobrio Nacionalni institut za javno zdravlje, izjavio je danas portparol vlade Jelko Kacin i dodao da bi policija mogla uskoro da pomaže u nadgledanju poštovanja karantina.

Kacin je rekao da se ta mera uvodi jer se pojavilo nekoliko žarišta nakon zabava i drugih okupljanja na kojima nije poštovana mera socijalnog distanciranja, prenosi STA.

Okupljanja do 500 osoba biće dozvoljena tamo gde organizatori mogu da garantuju poštovanje mera.

Kada se radi o venčanjima, Kacin je rekao da je ta odluka ostavljena paru, odnosno da oni treba da odluče da li će se događaj održati u skladu sa restrikcijama.

U Hrvatskoj 34 novozaraženih osoba, aktivno ukupno 463

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 34 novoobolelih osoba od korona viusa, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj trenutno aktivnih slučajeva je 463, od kojih je 65 na lečenju, dok je jedan pacijent na respiratoru.

U posednja 24 sata testirano je 730 osoba.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno registrovano 2.725 osoba zaraženih novim korona virusom.

U međuvremenu se oporavilo 2.155 osoba, dok je 107 osoba preminulo. Do sada su ukupno testirano 78.183.

Kacin: Hrvatska na ivici da bude na “žutoj listi” u Sloveniji

Ukoliko broj novozaraženih u Hrvatskoj premaši 10 na 100.000 stanovnika Slovenija će tu zemlju ukloniti sa spiska epidemiološki sigurnih zemalja, upozorio je danas portparol slovenačke vlade za korona krizu Jelko Kacin.

Kacin je na konferenciji za novinare rekao da je slovenački premijer Janez Janša poslednjih dana bio u kontaktu s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da će se oni ponovo čuti danas.

“Broj novozaraženih u Hrvatskoj poslednjih dana drastično se povećao”, kazao je Kacin, upozorivši posebno na problem širenja zaraze među mladima koji moguće respiratorne teškoće kriju i ne prijavljuju svom lekaru.

Ukoliko se trend naglog povećanja novih zaraza takvim tempom nastavi, Hrvatska bi već ovih dana mogla postati epidemiološki nesigurna država, odnosno prebačena sa ‘zelene liste’ epidemiološki sigurnih država na ‘žutu listu’ jer bi prešla kriterijum slovenske vlade i epidemioloških službi za epidemiološki sigurne države – one koje imaju u poslednjih 14 dana imaju najviše 10 obolelih na 100.000 stanovnika.

To, prenosi Hina, znači da bi Hrvatska došla u kategoriju u kojoj je trenutno Crna Gora.

Severna Makedonija: 132 novozaražena, 12 preminulih

U Severnoj Makedoniji u protekla 24 sata registrovano su 132 novozaražena virusom Kovid-19, dok je njih 12 preminulo od posledica virusa, prenosi portal Plusinfo.mk.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji od početka epidemije iznosi 6.209, njih 2.427 je ozdravilo, dok je 298 pacijenata preminulo.

Broj aktivnih slučajeva u Severnoj Makedoniji zaključno sa današnjim presekom iznosi 3.484.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče danas je izjavio da je zabeležen kontinuiran pad u broju zaraženih u glavnom gradu Skoplju, ali naveo je da ima novozaraženih u Tetovu, Gostivaru, Štipu, Resenu i Bitolju.

BiH: 36 novih slučajeva korona virusa

Na području BiH registrovano je 36 novih slučajeva korona virusa, saopšteno je danas iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U večernjim satima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 276 uzoraka na korona virus.

U Sarajevu je 31 osoba zaražena, dok je u Zenici, Olovu, Goraždu, ŽŽepču i Visokom zaražena po jedna, rečeno je iz KCUS “Dnevnom avazu”.

U KCUS je hospitalizovana 21 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petoro otpuštenih.