Novi Sad: Na Novom naselju otvorena još jedna ambulanta za respiratorne infekcije

Visoka temperatura i opšta slabost, zajednički je imenitelj za više desetina Novosađana, koji danima stoje u dugim redovima ispred ambulanti za respiratorne infekcije, kako bi bili testirani na virus Kovid. Novosađanina, Darka Kedića, u redu zatičemo vidno revoltiranog. Kako nam je ispričao, od 11-оg juna obilazio je nekoliko ustanova, sa temperaturom i upalom pluća, a tek mu je nedavno urađen brzi serološki test, koji je bio negativan. Danas je tu sa ćerkom koja ima simptome.

kovid

“Uđete, dočeka vas sestra, izmeri temperature, dođe lekar, objasni vam da korona nije strašna. Dolazi laborant, izvadi vam krv i sada tu nastaje problem. Vi sedate unutra dok ne stignu rezultati a ja dok sedim unutra svi ostali stoje napolju”, rekao je Darko Nedić.

Među njima ima samohranih roditelja, trudnica, starijih sugrađana, kojima je u višesatnim čekanjima najveća strepnja – da li će im rezultat biti pozitivan.

Građani kažu da u proseku troje ljudi bude pregledano za sat vremena. Kako smo se uverili u novootvorenoj ambulanti na Novom Naselju, ispred koje su postavljene i tende za zaštitu od sunca, po dva lekara u smeni, sa tehničarima i medicinskim sestrama, daju sve od sebe kako bi se kolona brže kretala, poštujući istovremeno sve protokole.

Iz te zdravstvene ustanove još jednom apeluju da se u kovid ambulantu javljaju samo osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, imaju izražene simptome – temperaturu, kašalj, kako bi se izbegli nepotrebni redovi.