Da li je stručno usavršavanje prosvetnih radnika neophodno?

NOVI SAD –

Da li je stručno usavršavanje prosvetnih radnika neophodno? Kako bi ono trebalo da izgleda, ko o tome odlučuje i kakvo je trenutno stanje – samo su neka od pitanja koja su danas bila postavljena na okruglom stolu pod nazivom “Stručno usavršavanje u zemljama učesnicama – sličnosti i razlike” u okviru projekta Erasmus.

...

U okviru projekta planirane su različite aktivnosti u 3 zemlje u regionu: Srbiji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Način na koji se sprovodi program stručnog usavršavanja, razlikuje se u svakoj od njih, ali se sve zalažu za određene promene.

usavrsavanje

Danas su na okruglom stolu razgovarali o sličnostima i razlikama u tri zemlje učesnice. Formirani su novi predlozi za aktivno uključivanje profesora, vaspitača, učitelja, nastavnika i personalnih asistenata u donošenju odluka o načinu i sadržajima programa stručnog usavršavanja.

U Srbiji se program stručnog usavršavanja razlikuje u svakoj školi. U kreiranju njihovog sadržaja, ne učestvuju oni kojima je namenjen, a vrlo često moraju sami da finansiraju učešće. Ovim projektom, koji podrazumeva i radionice na temu uključivanja prosvetnih radnika u donošenju odluka o planu njihovog profesionalnog razvoja, oni žele to da promene.