Biščević: Postignuće ohrabrenje politike proširenja

Biščević je na vebinaru “Od Hrvatske do Nemačke – Predsedavanja Saveta EU: priprema za post-pandemijsku EU” istakao da je region vraćen u fokus EU i to otvaranjem pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kao i usvajanjem Deklaracije na Samitu u Zagrebu.

hido, biscevic,ambasador, hrvatske

“Nažalost, Srbija nije uspela da otvori nova poglavlja jer smo dobili svega 50, 60 odsto saglasnosti među državama članicama”, dodao je Biščević.

Dodao je da Hrvatska razmatra mogućnost organizovanja konferencije na ministarskom niovu sa zemljama zapadnobalkanske šestorke, sa ciljem da se sprovede Zagrebačka deklaracija.

“Hrvatska je uspela u teškim okolnostima da izvede svoje predsedavanje EU, uprkos svim izazovima među kojima je pandemija najveći”, naglasio je ambasador.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović naveo je da je to što Srbija neće otvoriti nijedno poglavlje do kraja hrvatskog predsedavanja “ozbiljno upozorenje za Srbiju”.

“Ako Srbija ne uspe da ispuni vladavinu zakona, njen nivo otpornosti na spoljašnje šokove biće slabiji”, naglasio je Majstorović.